STATSMINISTERIET REAGERER PÅ HADPRÆDIKANTBOGEN

Få timer efter Statsministeriet havde læst om HADPRÆDIKANTER skrev ministeriets pressesekretær Sabrina Drevsfeldt Theil:

‘Kære Mikael

Vi undrer os over nedenstående, da du ikke har kontaktet Statsministeriet for tilladelse til at bruge statsminister Lars Løkke Rasmussens citat som i nedenstående. Det står dig selvfølgeligt frit for at citere fra udtalelser på Folketingets talerstol, men du kan ikke uden tilladelse skrive, at ”statsministeren har indledt samlingen”, da det forudsætter en intention om medvirken.

Du bedes derfor omformulere nedenstående i fremtidige udgivelser.

Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at ringe.

Venlig hilsen

Sabrina’

Jeg skyndte mig at svare Statsministeriet:

Jeg kvitterer hermed for Deres mail (ST ID:201148), hvori De skriver at Statsministeriet undrer sig over udgivelsen af HADPRÆDIKANTER, hvor jeg har samlet nogle af tidens hadprædikener, idet De anfører at jeg ikke har kontaktet Statsministeriet for tilladelse til at bruge et citat af statsminister Lars Løkke Rasmussen og at jeg ikke uden tilladelse kan skrive at ‘statsministeren har indledt samlingen’.

I Deres brev beder De mig omformulere mit materiale i fremtidige udgivelser.

Jeg skal gerne indrømme at for nogen tid siden stod jeg og pudsede min cykel, og før jeg blev færdig tændte jeg for radioen og kom derved til at høre statsministeren udtale:

Noget af det, som nok smerter os alle sammen mest, og som også er svært rigtig at få greb om, fordi vi er et fredeligt folkefærd – man siger om os danskere, at vi ikke tager en kniv i den ene hånd uden at vi har en gaffel i den anden hånd – er overhovedet ligesom at gribe forståelsesmæssigt, at der er mennesker, der hader vores livsform så meget, at de vil kæmpe en kamp midt iblandt os med vores egne værktøjer.

Siden det har jeg glemt alt om cykel og cykling, hvilket mine naboer kan bekræfte. Altså ingen tvivl om at statsminister Lars Løkke Rasmussen indledte min indsamling af hadprædikantcitater og da jeg ikke ville skjule denne statsministerielle inspirationskilde anførte jeg det på forsiden, der derfor har følgende ordlyd:

‘HADPRÆDIKANTER prædiker had, fordi de hader noget andre holder af. Nogle ved at had kan samle tilhængere og give magt. Mikael Witte har samlet nogle af tidens hadprædikener, statsminister Lars Løkke Rasmussen har indledt samlingen der afsluttes af direktør for Justitia Jakob Mchangama.’

Bagsideteksten lyder:

‘HAD er en måde at udtrykke sig på. Når had kriminaliseres, så rammes anderledestænkende og det lukker de åbne samfund. Mikael Witte har samlet nogle af tidens hadprædikener, statsminister Lars Løkke Rasmussen har indledt samlingen der afsluttes af direktør for Justitia Jakob Mchangama.’

Når De beder mig omformulere mit materiale i fremtidige udgivelser skyldes det måske en forventning om at jeg vil udarbejde flere udgivelser inspireret af statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Det kan også skyldes Deres kendskab til min tidligere citatsamling med forsideteksten:

‘VI VÆRNER OM CENSUREN for at undgå kritik af vores magtudøvelse. Ikke al censur sker i egeninteresse; sommetider hjælper ligesindede. Her har Mikael Witte indsamlet de sidste par års krav om censur, Anker Jørgensen har indledt bogen og Jussi Merklin har afsluttet den.’

Bagsideteksten lyder:

‘VI SKAL VÆRNE OM YTRINGSFRIHEDEN for at kunne få et bedre liv. Ytringsfriheden gælder ikke kun egne standpunkter, men også modpartens. Her har Mikael Witte indsamlet de sidste par års krav om censur, Anker Jørgensen har indledt bogen og Jussi Merklin har afsluttet den.’

Den samling udkom i 1980, og Anker Jørgensens indledning var ledsaget af et foto af statsministeren bag skrivebordet. Denne bog står stadig frit fremme på danske biblioteker.

Når De beder mig omformulere mit materiale i fremtidige udgivelser ønsker jeg præcision: Forlanger Statsministeriet at jeg forandrer HADPRÆDIKANTER-bogen og materiale om den?

Et angreb på ytringsfriheden vil kræve en domstolsafgørelse, og kan ikke gennemføres af Statsministeriet alene.

Venligst

Mikael Witte

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s