LIBERAL RETSPOLITIK?

Under statsminister Lars Løkke Rasmussen, formand for Venstre, Danmarks Liberale Parti, og udenrigsminister Anders Samuelsen, formand for Liberal Alliance, har der været usædvanligt mange indgreb i danskernes grundlæggende frihedsrettigheder, konkluderer Institut for Menneskerettigheder, der har til opgave at rådgive Folketinget og Regeringen om menneskerettighedssituationen i Danmark.

Institut for Menneskerettigheder opregner https://menneskeret.dk/udgivelser/menneskerettigheder-paa-dagsordenen-beretning-2017-18

indgreb som muligheden for at forbyde dømte bandemedlemmer at komme i visse kommuner, at tiggere skal kunne straffes, hjemløse skal kunne straffes for at opholde sig i lejre og efterfølgende skal kunne få et zoneforbud, myndighedernes øgede adgang til oplysninger om borgerne, tildækningsforbudet som ikke må kaldes burkaforbud. Og så er der imam-loven, der begrænser ytringsfriheden.

Politiken citerer 11.4.2018 Institut for Menneskerettigheders vicedirektør Louise Holck:

Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har oplevet så mange eksempler på, at grundlæggende frihedsrettigheder tilsidesættes, som vi har set det seneste år.

Danmarks Radio citerede 25.8.2016 Jacob Mchangama, direktør i den juridiske tænketank Justitia om regeringens forslag om antiradikalisering:

Vi skal vel 70 år tilbage i tiden for at se en regering, der er gået så aggressivt efter at begrænse ytringsfriheden og virkelig har indført et paradigmeskifte i forhold til, hvordan man imødegår ekstremisme. Denne regering ser det som sin opgave at begrænse ytringsfriheden. Jeg tror, at det er naivt at tro, at man kan imødegå de her problemstillinger ved den slags kriminalisering af ytringer. I stedet risikerer almindelige borgere at blive ramt, når de glemmer at tænke over konsekvenserne af en hurtig deling på de sociale medier.

Justitsminister Søren Pape Poulsen, formand for Det konservative Folkeparti, afviser at stille op til interview men skriver til Politiken (11.4.2018):

Regeringen har taget ansvar og handlet ved at iværksætte en række lovændringer og tiltag.

Regeringen støttes af et flertal i Folketinget. At demokratiske rettigheder undergraves af et flertal, oftest med stemmer fra Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, gør ikke situationen mindre farlig.

Demokrati forsvinder ikke på een dag; demokratiske rettigheder beskæres millimeter for millimeter, så vi kan vænne os til denne form for liberal retspolitik – hvis ikke vi bekæmper den.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s