VERDEN IFØLGE AZTEKERE OG INKAER

Netop udkommet:

VERDEN IFØLGE AZTEKERE OG INKAER:

MYTER OG HISTORIER FRA MEXICO OG PERU

Udvalgt, oversat, genfortalt og kommenteret

af Mikael Witte

Bind 1 + Bind 2

476 sider + 540 sider i A5-format. Rigt illustreret i farver

400  Dkr. pr bind + forsendelse

Udgivet af Selskabet for smukkere Byfornyelse

Bøgerne kan bestilles via:

selskabetfor@outlook.dk

eller købes i:

ZAPOTECA, Guldbergsgade 5, 2200 København N

1519 gik Cortés i land på det nordamerikanske fastland på jagt efter guld. Mødt blev han af aztekere, der troede at han var eller repræsenterede en af deres guder. Cortes kendte intet til aztekerne, vidste ikke hvordan deres rige var opbygget, at de mente at skæbnen var styrende, og hvorfor ofring af mennesker var centralt for deres gudsdyrkelse. Han mødte aztekernes hersker Moctezuma, som anerkendte ham, den spanske konge, paven og deres gud. Cortes indledte erobringen af hele aztekerriget, som var ret løst organiseret med en vis lokal autonomi og en hersker der byggede sin magt på at være valgt.

I 1532 gik Pizarro i land på det sydamerikanske fastland på sin jagt efter guld. Pizarro kendte intet til inkaerne, vidste ikke at deres forfædredyrkelse var så afgørende så indtørrede mumier blev spurgt til råds, at alt kunne rumme sjæl, at magten var stærkt centraliseret og at herskeren byggede sin guddommelige magt på at blive hyldet som Solens Søn. Pizarro mødte inkaernes hersker Atahualpa, som ikke frygtede spanierne, men var optaget den krig han udkæmpede mod sin bror Huáscar, som var kåret som rigets hersker.

Men hvordan var aztekernes rige? Hvordan var inkaernes? Hvad troede aztekerne? Og inkaerne? Hvilke myter byggede deres civilisationer på? Hvad betød forskellene for de spanske erobringer, for de voldelige koloniseringer af indianske civilisationer og for de diskriminerende samfund der voksede frem? Lever indianske kulturer videre i de moderne latinamerikanske stater? Kan aztekernes menneskeofringer forklare mexicaneres kampvilje mod statsmagten og kan inkaernes dyrkelse af forfædre og Solens Søn forklare peruvianeres apati overfor korrupte politikere?

BIND 1 indledes med et kapitel om hvordan spaniere satte sig på historien. Derefter følger aztekiske myter og historier om aztekere frem til koloniseringen.

BIND 2 rummer inkaiske myter og historier om inkaer frem til koloniseringen. Derefter følger sammenligninger af de to lande gennem 500 år. I dette bind findes også litteraturliste, navneregister samt en oversigt over forfatterens yndlingsmuseer.

2007-2016 var Mikael Witte rejseleder i Nyhavn Rejser, og disse bøger bygger på hans fortællinger under rejser i Mexico hhv. Peru. Forklaringerne er stærkt udvidet, forsynet med kildehenvisninger samt indianske og koloniale illustrationer plus Wittes fotografier.  

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s