DE INDIANERE, DE INDIANERE…

I forordet til mit tobindsværk Verden ifølge aztekere og inkaer, som netop er udkommet, beskriver jeg nogle fundamentale forskelle mellem deres riger. Her følger præsentationen i forordet (siderne 9-12 i bind 1):

DE INDIANERE, DE INDIANERE…

I Peru har jeg fortalt om inkaernes forfædredyrkelse der indebar at den afdøde sapa inka– hans titel kan oversættes til Enestående Hersker – til evig tid besad ejendom der blev passet af et hof befolket af sønner, svigersønner, fætre og onkler plus tjenere samt knoklende bønder på hoffets jorder. Med mellemrum mødtes afdøde sapa inkaer, altså mumier, for at diskutere og give gode råd til den levende og regerende sapa inka.

Og i Mexico har jeg fortalt om rituelle dueller i aztekerriget, hvor det fra begyndelsen var bestemt hvis bankende hjerte der med obsidiankniv skulle skæres ud af brystet for at blive ofret – og hvis et offer ikke døde planmæssigt i den rituelle tvekamp, så kunne han finde på at bønfalde om at blive slået ihjel for at følge sin forudbestemte skæbne til gudeverdenen.

Mine fortællinger har udløst gæsters hævede øjenbryn, hovedrysten, gys. Og appetit på flere. Altså fortsatte jeg.

Inkariget og aztekerriget var verdens to største indianerimperier, og i begge riger fandtes vidt forskellige etniske grupper. Inkariget i det vestlige Sydamerika var ubetinget det største, stærkt centralistisk styret og med træk der er blevet sammenlignet med en velfærdsstat. Sammenlignet med det var aztekerriget i det sydlige Nordamerika mindre af omfang og løsere i sin struktur.

Afstanden mellem det sydligste i inkariget og det nordligste i aztekerriget var omkring  6500 km.  Afstanden mellem det nordligste i inkariget og det sydligste i aztekerriget var blot omkring 1000 km, men der er ingen tegn fundet på kontakt mellem disse to samtidige riger.

Hvis vi forestiller os inkariget flyttet til Europa så ville det kunne strække sig fra Nordnorge til Nordafrika, eller fra det vestligste Portugal til den østlige del af Sortehavet.

Trods enorme forskelle havde de to riger det til fælles at de var imponerende i udstrækning, organisation og magt. Begge overrumplende fantastiske når man kommer fra en eurocentristisk kultur, der i århundreder nedladende har kategoriseret indianere som vilde, ja som PRIMITIVE.

Både i Nord- og Sydamerika havde der før aztekerriget og inkariget eksisteret andre civilisationer der havde præget store områder. Disse havde blomstret, og hver gang sådan en civilisation faldt sammen blev magttomrummet udnyttet af andre, der i ruinerne piblede frem og voksede sig stadig større. Denne historiske proces gentog sig flere gange.

Omkring år 1100 begyndte den stamme vi i dag kalder aztekere at vandre ind i et sådan nærmest magttomt rum, og på et par hundrede hundrede år etablerede stammen tilstrækkelig magt til at dominere det sydlige Mexico. Nærmest på samme tid og måde med inkaer i bjergene i det vestlige Sydamerika.

Disse to stammesamfund ekspanderede stort set samtidig til egentlige imperier i første halvdel af 1400-tallet for på mindre end hundrede år at udvikle deres indre modsætninger, blive bristefærdige, nærme sig et civilisatorisk selvmord eller kollaps, FOR SÅ at blive erobret af nogle få hundrede spaniere med skarpe stikvåben, skydevåben og sygdomme.

Spaniernes erobringer blev ikke bare grusomme men rummer også civilisationsfortællinger der udløser spørgsmål: Hvorfor kom disse europæere til Amerika? Hvorfor slog aztekere og inkaer ikke bare de få europæere tilbage? Hvorfor var indianere ikke forinden sejlet over Atlanten og havde erobret Europa? Eller over Stillehavet til Japan og Kina?

Kontrafaktiske spørgsmål kan stilles i en uendelighed.

Det var disse to mægtige indianerimperier spaniere stødte ind i på deres jagt efter guld og erobrede og knuste i første halvdel af femtenhundredtallet. Det var derfra umådelige rigdomme blev sejlet til Spanien og derfor var det aztekeres og inkaers historier og myter nogle skrivende spaniere nedfældede.

VERDEN IFØLGE AZTEKERE OG INKAER:

MYTER OG HISTORIER FRA MEXICO OG PERU

Udvalgt, oversat, genfortalt og kommenteret

af Mikael Witte

Bind 1 + Bind 2

476 sider + 540 sider i A5-format. Rigt illustreret i farver

Udgivet af Selskabet for smukkere Byfornyelse

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s