KORRUPTION I PERU

Korruption i de øverste magtlag i dagens Peru beskriver jeg i Verden ifølge aztekere og inkaer: MYTER OG HISTORIER FRA MEXICO OG PERU (siderne 482-485 i bind 2):

Økonomen Alejandro Toledo, der var søn af fattige indianske bønder, samlede oppositionen og blev i 2001 valgt som Perus præsident og dermed landets første indianske præsident. Nu fik han ansvaret for det forgældede land, hvor over halvdelen af befolkningen levede i fattigdom mens Perus økonomi oplevede en vækst højere end nabolandenes. Bortset fra et fald i 2009 lå den økonomiske vækst i Peru mellem 5 og 7 %; middelklassen fordoblede sin indkomst på et ti-år.

I 2006 blev Toledo afløst af Alan García, der havde været præsident i 1985-90; nu lovede García at styre økonomien bedre end sidst – dengang hyperinflationen rasede. Valgets anden kandidat var officeren Ollanta Humala Tasso, der havde bekæmpet Den lysende Sti og i 2000 havde forsøgt et kup mod præsident Fujimori; Humala blev kritiseret for at hans far var kommunist og at hans bror var idømt 25 års fængsel for at have taget 17 politiofficerer som gidsler og myrdet 4 af dem.

Ved det følgende valg i 2011 blev Humala valgt som Perus nye præsident. Også under den valgkamp blev han udskreget som socialist – selv erklærede han at være inspireret af den socialdemokratisk orienterede præsident Ignácio Lula da Silva i Brasilien. Umiddelbart efter hans valgsejr tog de peruvianske aktier det største dyk nogensinde, men kurserne rettede sig da han havde udnævnt sine ministre og børshandlerne havde set hans program.

I 2017 bliver Toledo anklaget for som præsident at have modtaget 20 millioner dollars i returkommission. Da han befinder sig i USA bliver der udstedt en international arrestordre; en dommer bestemmer at han skal fængsles mens sagen bliver ført. Men han er fortsat på fri fod.

Anklagerne mod Toledo er del af den gigantiske korruption, Operation Bilvask, der i årene 2001 til 2016 er blevet begået af Latinamerikas største entreprenørfirma Odebrecht, det statslige, brasilianske olieselskab Petrobras og Brasiliens største kødproducent JBS. I en retssag i USA har den øverste chef for Odebrecht og 75 ledende medarbejdere tilstået at have brugt 800 millioner US $ til at bestikke politikere i 11 latinamerikanske lande;  angiveligt skal 29 millioner US $ i årene 2009-2015 være blevet givet i Peru.

Et år efter Humala slutter sin præsidentperiode i 2016 bliver han varetægtsfængslet for at have modtaget bestikkelse af Odebrecht.

Ny præsident bliver økonomen Pedro Pablo Kuczynski Godard, Perus tidligere finans- og premierminister. I anden valgrunde vinder han knivskarpt over Keiko Fujimori, den fængslede præsident Fujimoris datter.

Kort efter Kuczynskis indsættelse indleder anklagemyndigheden undersøgelser mod ham for hans forbindelser med Odebrecht. Et stort parlamentsflertal stemmer for at rejse rigsretssag mod ham, men flertallet er ikke tilstrækkeligt til at afsætte ham. For at mindske modstanden fra tidligere præsident Fujimoris støtter i parlamentet benåder præsident Kuczynski expræsident Fujimori – en medicinsk benådning, som han forklarer. Fujimori beder om tilgivelse og lover at støtte præsident Kuczynskis forsoning.

Efter 21 måneder som præsident træder Kuczynski tilbage efter forsøg på at bestikkelse for at stoppe en rigsretssag. Vicepræsident Martín Vizcarra – som var valgt for samme parti som Kuczynski – overtager præsidentembedet. Også han lover højtideligt at bekæmpe korruption.

I 2018 fængsles expræsident Fujimori igen.

I juli-august 2018 afdækker journalister magtmisbrug blandt de øverste i Perus retsvæsen.

VERDEN IFØLGE AZTEKERE OG INKAER:

MYTER OG HISTORIER FRA MEXICO OG PERU

Udvalgt, oversat, genfortalt og kommenteret

af Mikael Witte

Bind 1 + Bind 2

476 sider + 540 sider i A5-format. Rigt illustreret i farver

Udgivet af Selskabet for smukkere Byfornyelse

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s