TAK TIL MINE SAMATALEPARTNERE I MEXICO OG PERU

Jeg begyndte at sammenligne Mexicos og Perus rødder. Indianere var ikke bare indianere, som mange har forestillet sig og stadig forestiller sig. De siger mere end UGH!

Dér var aztekerrigets struktur med plads til lokal autonomi og dér inkariget med centraliserede beslutningsprocesser. På sin vis lykkedes det de spanske conquistadorer forholdsvist lettere at sætte sig på inkaens centralmagt, end at tage magten over aztekerriget, hvor modstand blussede op efter rigets hovedstad var indtaget. Havde de forskellige samfundsstrukturer været med til at forme forskellige mentaliteter? Etniske særtræk? Findes en mere udbredt folkelig kampvilje mod magthavere i Mexico end i Peru, hvor jeg fornemmer en udbredt apati?

Under rejser i Mexico og Peru har jeg ikke kunne undgå at sammenligne aztekere og inkaer. Jeg har trukket linier mellem de to største indianske civilisationer der var blevet forsøgt sønderknust af spanske erobrere i et par af verdenshistoriens ufattelige uhyrligheder. Lighederne virkede oplagte: nye samfund opstod på ruinerne af indianske civilisationer, efter spansk vold og kolonisering samt fortsat diskrimination af den indianske befolkningsdel i de selvstændige nationalstater, hvor mange indianske træk – indianske kulturer – LEVEDE VIDERE selvom statsmagterne forandrede sig fundamentalt gennem århundreder.

Kultur har ufatteligt mange udtryk, og det gælder også ’indiansk’ kultur. Der var og er store forskelle mellem Mexico og Peru. Det blev tråde jeg måtte udrede. Men hvordan? Gav det overhovedet mening at sammenligne de to samfund, spurgte jeg mig selv. Jo, jo, blev jeg imødegået når jeg i det ene land fortalte at jeg rejste i det andet.

Med venner og kolleger i Mexico og Peru har jeg diskuteret landene, men selvfølgelig kender de fleste mexicanere og peruvianere bedst deres ’eget’ land. Ganske vist udtrykker de umiddelbart stor sympati med deres latinamerikanske brødre, men svinger sig hurtigt op i national stolthed over deres eget lands fortræffeligheder, for så kort efter at rase mod deres egne politiske ledere, som de betegner som DE ALLERVÆRSTE!

Når jeg så har ivret efter at sammenligne og fremhæve forskelle for at forstå drivkraften i aztekerriget hhv. inkariget og forsøgt at udpege deraf følgende forskelle i nutidens to store lande, så har det været vanskeligt at diskutere med dem, selv om vi har gjort det alligevel!

Min overordnede problemstilling tager udgangspunkt i at aztekere og inkaer delte et holistisk livssyn, at de ikke så det såkaldt gode og det såkaldt onde som modsætninger men som komplementære træk, at disse betingede hinanden som mand og kvinde – for at sige det kort. Indianeres tro udgjorde ikke en isoleret sfære men udgjorde deres livssyn.

Men aztekerriget var et løst organiseret rige med betydelig lokal autonomi; herskeren var tlatoani, Taleren, der oprindelig var blevet valgt uden at påberåbe sig guddommelighed.

Inkariget derimod blev organiseret stadig mere centralistisk og herskeren, sapa inka, påberåbte sig at være Solens Søn, at være guddommelig og dermed at have en guddommelig almagt over menneskene.

Indbyggerne i aztekerriget blev altså regeret af et menneske, mens indbyggerne i inkariget blev regeret af en gudesøn. I aztekerriget vovede nogle indbyggere at sige fra overfor magten hvis utilfredsheden blev for stor mens indbyggerne i inkariget bøjede sig for den jordiske magthaver, så længe de havde troen på hans guddommelighed – og så længe intriger omkring hoffet kunne tøjles.

Jeg spørger derfor: Var aztekerriget og inkariget fundamentalt forskellige i opbygning? Skabte de herskende aztekere og inkaers religiøse forestillinger vidt forskellige mentaliteter? Forløb spaniernes kolonisering vidt forskelligt? Satte aztekeres hhv. inkaers forskellige mentaliteter deres forskellige præg på de spanske kolonier og dermed dagens Mexico hhv. Peru?

Stor tak skylder jeg alle der ’derovre’ entusiastisk har fortalt historier, forklaret sammenhænge, fremlagt forslag og fremmet mine indfald – samt modsagt mig!

I Mexico: Rejseleder Villy Rud Laursen, rejseleder Allan If Jensen, museumsguide Pedro Jaimes Gama på Museo Nacional de Antropología i Mexico DF, arkæolog Miguel Angel Velázquez i Teotihuacán, byguide Eva Maria Morales i Morelia, kirkegårdsguide Patricia Teran Escobar i Pátzcuaro, byguide Baltazar Lucero i Puebla, rejseleder Karin B. Schütte, guide Mario Bernadino Rodriguez på Monte Albán, mestervæverne Jesús Hernández og Alicia Vasquez i Teotitlán del Valle, alebrijesmestrene Ranulfo Sergio Santiago Ibañez og Lucila Sosa Lurias i Arrazola, guide Gilberto Arreortura i Mitla, styrmand German Hernández gennem Sumiderokløften, kunstner Kiki Suárez i San Cristóbal de las Casas, væver Juana Bárbara Vázquez Hernández i Zinacatán, byguide Juan Ibañez i San Juan Chamula, Maria og Miguel i Ocosingo, guide Victor Manuel Zetina Ocaña i Palenque, Amselma Díaz López og Cesár López Gómez fra turismekooperativet i Yaxchilán, Ruben Elias ’El Chino’ i Tikal i Guatemala, guide Gamaliel Chan i Uxmal, guide Ismael Canche Chan i Cobá, guide Luis Bermudez i Chich’en Itza.

I Peru: guide Emma Salinas i Arequipa, guiderne Tula Aliaga, Mayta Blady og Alcides Huanca i Puno, Alejandro Flores Huatta og Teodosia Marca de Flores på Taquile i Titicaca, guiderne i Cusco: Boris Bonnet, Anamaria Galdo, Julian Sanisteban, Jorge Olivera, Elga de la Cruz Fernandez Boca, Fernando Mendoza Pilares samt kirkeguide Clotilde Alarcón Andrade, kunsthistoriker Ivonne Saldívar Dalguerre, forfatter Fernando E. Salazar Elorrieta og antropolog Alex Alvarez i Cusco, antikvitetshandler Hipolito Percca Percca fra Ausangate, væver Jessica Huamán Huamán i kvinde-kooperativet i Chinchero, restauratør Fredy Cayo i Yucay, keramiker Pablo Seminario i Urubamba, regnskovsguide Silverio Duri og regnskovsshaman Honorato Mishaja ved Tambopata-floden og guide Oscar Oviedo Velasco i Lima.

Ansvaret for fejl ligger udelukkende hos mig.

————

VERDEN IFØLGE AZTEKERE OG INKAER:

MYTER OG HISTORIER FRA MEXICO OG PERU

Udvalgt, oversat, genfortalt og kommenteret

af Mikael Witte

Bind 1 + Bind 2

476 sider + 540 sider i A5-format. Rigt illustreret i farver

Udgivet af Selskabet for smukkere Byfornyelse

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s