NY UDGAVE: ØJEBLIKKE FRA LITTERATUREN PÅ SCENEN 1985-1986

Netop udkommet:

ØJEBLIKKE FRA LITTERATUREN PÅ SCENEN 1985-1986. Set af Mikael Witte

2. udgave

116 sider i A5-format. Gennemillustreret

Udgivet af Selskabet for smukkere Byfornyelse

LITTERATUREN PÅ SCENEN slog dørene op i Tivoli Friheden i Aarhus i september 1985.

Dette er en billedbog fra et litterært eksperiment – hvor bogstaverne blev sluppet ud af bøgernes greb.

Aldrig før var litteratur blevet præsenteret på den måde: Kendte og mindre kendte forfattere trådte op på scenen, ansigt til ansigt med læsere ved cafeborde, løsrevet fra papir, ryglimning og læselamper. Det talte ord, ansigter og nærvær  var vigtigt. Her var også plads til latter og et glas; tilstrømningen viste at folk gerne ville se litteraturen in action og ikke bare læse den. I al beskedenhed: LITTERATUREN PÅ SCENEN var med til at dokumentere og fastholde interessen for den levende litteratur og dermed også minde om at denne interesse kan have mange ansigter.

Bag LITTERATUREN PÅ SCENEN stod Steffen Mossin, Carsten Koed Hansen og Mikael Witte.

Under overskriften Åbne Tyske Stemmer talte en af tysk litteraturs største: Stefan Heym, der kom på trods af de benspænd som de østtyske myndigheder lagde for arrangementet (det var jo før Muren faldt).

Aftenen efter tog kvinderne ordet under Brigitte Kolerus ledelse: Bl.a. Buchi Emecheta, Inge Eriksen, Märta Tikkanen, Fay Weldon.

Og derefter fulgte en aften under  Poul Borums ledelse: Danmarks mest frygtede anmelder. Men også den kærlige fødselshjælper som mangeårig redaktør af tidsskriftet Hvedekorn.

Per Højholt, en ‘poesie pure’ poet om nogen, men kendt af al folket i kraft af sine social-satiriske monologer.

Per Aage Brandt, Danmarks forlængede arm med hånden dybt nede i den romanske verdens sprog og tænkning. Kendt som aktiv debattør og forsker, men også for sit eksklusive forfatterskab.

Peter Laugesen, landets mest anarkistiske digter med et stort og uforfærdet forfatterskab både bag og foran sig. Også kendt som skattet anmelder, især af billedkunst

Disse fire P’er brugte også dage i Aarhus med unge nordiske poeter, og også disse fik mikrofonen og tog ordet. Også det blev en af begyndelserne på Forfatterskolen.

Året efter, i september 1986, blev  LITTERATUREN PÅ SCENEN gentaget med mange andre ansigter, men stadig berømtheder, kendte og ukendte – herunder også  andre unge nordiske poeter, som lærte af de gamle.

Atter blev arrangementerne fastholdt i sorthvide fotografier af Mikael Witte, og det er gennem hans fotos de festlige litterære dage kan genopleves. Billeder samt præsentation af de deltagende litterære tilstande på festivalernes tid, aftenernes programmer og arrangørernes to prologer foreligger nu i bogform – ryglimet og lige velegnet til læselamper og inspiration!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s