PERU

Perus økonomi har gennemgået en voldsom udvikling ved overgangen til det 21. århundrede. Neoliberale reformer og korruption har gjort livet udsigtsløst hårdt for de mange, svingende men rimeligt for en voksende mellemklasse og luksuriøst for de få.

Da Alan García blev præsident i 1985 overtog han ansvaret for en ekstrem udlandsgæld, og han erklærede at Peru kun ville bruge 10 % af landets eksportindtægter til at betale renter. Derefter blev Peru udsat for en omfattende boycot af udlandet. Hyperinflationen rasede i 1989-1990 og nåede 12377 % i august 1990. Ja, ufatteligt: 12377 %!

For peruvianere med penge var det slemt. For peruvianere i byerne uden penge var det skrækkeligt. Selvforsynende bønder er jo næsten uafhængige af pengeøkonomien, men såsæd, skoleuniformer og supplerende madvarer skal betales med kontanter. Når høsten slår fejl på grund af tørke eller ødelægges af af ustoppelig regn mødes de af SULTEN. Og føler sig  afmægtige.

Præsidentvalget i 1990 blev vundet af Alberto Fujimori, der var dukket op på den politiske scene få måneder forinden. Han gennemførte neoliberale reformer, fujichock, så mange men-nesker oplevede forværrede levevilkår, halvdelen af befolkningen blev kastet ud i ekstrem fattigdom.

For at skaffe penge privatiserede Fujimori de nationali-serede selskaber, og brugte nogle penge på bønder i det sydlige Peru, hvor det mest synlige i dag er kulørte latrinhuse spredt i landskabet, mens markarbejdet fortsatte som før – dvs. med menneskelig muskelkraft og nogle trækdyr.

Da Fujimori ikke havde flertal i parlamentet kaldte han det korrupt og begik i 1992 statskup ved at opløse det; USA afbrød umiddelbart samarbejdet, men indledte kort efter nye forhandlinger og IMF godkendte hans strukturprogram.

Samme år blev Abimael Guzmán, leder af Den Lysende Sti, fanget; terror og modterror havde frosset samfundslivet. Landet var i militær undtagelsestilstand og militæret tvangsorganiserede bønder til at forsvare sig mod guerillaen og til at angribe civilbefolkningen dér hvor guerillaen havde indflydelse.

Regeringen gennenførte en tvangssterilisationskampagne i mange landdistrikter. Det anslås at omkring 300.000 kvinder blev steriliseret de fleste indianere, og de fleste mod deres vilje eller for at få mad.

Ved præsidentvalget i 1995 blev Fujimori genvalgt og udstedte amnesti til alle militær- og politifolk som siden 1980 var blevet dømt for krænkelser af menneskerettigheder i kampen mod Den Lysende Sti.

1993-forfatningen tillod at en præsident stillede op til eet genvalg, men Fujimoris parlamentariske støtter vedtog en lov der tillod ham at stille op en tredie gang og han blev valgt. Kort efter blev på tv vist skjulte optagelser af efterretningschef Vladimiro Montesinos der bestak en oppositionspolitiker, for at denne skulle støtte Fujimori. Afsløringerne tvang Fujimori til at udskrive nyvalg. Derefter fløj han til et topmøde i udlandet og fra sine forfædres Japan faxede han en erklæring om sin tilbagetræden som Perus præsident. Parlamentet afviste erklæringen, for det ville rejse en rigsretssag mod ham. Fujimori søgte ly i det traditionelt fjendtligtsindede Chile, men blev udleveret til Peru.

I 2009 blev Fujimori idømt 25 års fængsel for krænkelser af menneskerettighederne; dommen skulle han afsone i samme topsikrede fængsel som Guzmán, lederen af Den Lysende Sti. I 2015 blev Fujimoris dom forlænget med 8 år for misbrug af offentlige midler.

Økonomen Alejandro Toledo, der var søn af fattige indianske bønder, samlede oppositionen og blev i 2001 valgt som Perus præsident og dermed landets første indianske præsident. Nu fik han ansvaret for det forgældede land, hvor over halvdelen af befolkningen levede i fattigdom mens Perus økonomi oplevede en vækst højere end nabolandenes. Bortset fra et fald i 2009 lå den økonomiske vækst i Peru mellem 5 og 7 %; middelklassen fordoblede sin indkomst på et ti-år.

I 2006 blev Toledo afløst af Alan García, der havde været præsident i 1985-90; nu lovede García at styre økonomien bedre end sidst – dengang hyperinflationen rasede. Valgets anden kandidat var officeren Ollanta Humala Tasso, der havde bekæmpet Den lysende Sti og i 2000 havde forsøgt et kup mod præsident Fujimori; Humala blev kritiseret for at hans far var kommunist og at hans bror var idømt 25 års fængsel for at have taget 17 politiofficerer som gidsler og myrdet 4 af dem.

Ved det følgende valg i 2011 blev Humala valgt som Perus nye præsident. Også under den valgkamp blev han udskreget som socialist – selv erklærede han at være inspireret af den socialde-mokratisk orienterede præsident Ignácio Lula da Silva i Brasilien. Umiddelbart efter hans valgsejr tog de peruvianske aktier det største dyk nogensinde, men kurserne rettede sig da han havde udnævnt sine ministre og børshandlerne havde set hans program.

I 2017 bliver Toledo anklaget for som præsident at have mod-taget 20 millioner dollars i returkommission. Da han befinder sig i USA bliver der udstedt en international arrestordre; en dommer bestemmer at han skal fængsles mens sagen bliver ført. Men han er fortsat på fri fod.

Anklagerne mod Toledo er del af den gigantiske korruption, Operation Bilvask, der i årene 2001 til 2016 er blevet begået af Latinamerikas største entreprenørfirma Odebrecht, det statslige, brasilianske olieselskab Petrobras og Brasiliens største kødproducent JBS. I en retssag i USA har den øverste chef for Odebrecht og 75 ledende medarbejdere tilstået at have brugt 800 millioner US $ til at bestikke politikere i 11 latinamerikanske lande;  angiveligt skal 29 millioner US $ i årene 2009-2015 være blevet givet i Peru.

Et år efter Humala slutter sin præsidentperiode i 2016 bliver han varetægtsfængslet for at have modtaget bestikkelse af Odebrecht.

Ny præsident bliver økonomen Pedro Pablo Kuczynski Godard, Perus tidligere finans- og premierminister. I anden valgrunde vinder han knivskarpt over Keiko Fujimori, den fængslede præsident Fujimoris datter.

Kort efter Kuczynskis indsættelse indleder anklagemyndigheden undersøgelser mod ham for hans forbindelser med Odebrecht. Et stort parlamentsflertal stemmer for at rejse rigsretssag mod ham, men flertallet er ikke tilstrækkeligt til at afsætte ham. For at mindske modstanden fra tidligere præsident Fujimoris støtter i parlamentet benåder præsident Kuczynski expræsident Fujimori – en medicinsk benådning, som han forklarer. Fujimori beder om tilgivelse og lover at støtte præsident Kuczynskis forsoning.

Efter 21 måneder som præsident træder Kuczynski tilbage efter forsøg på at bestikkelse for at stoppe en rigsretssag. Vicepræsident Martín Vizcarra – som var valgt for samme parti som Kuczynski – overtager præsidentembedet. Også han lover højtideligt at bekæmpe korruption.

I 2018 fængsles expræsident Fujimori igen.

I juli-august 2018 afdækker journalister magtmisbrug blandt de øverste i Perus retsvæsen.

——————

(siderne 480-485 i bind 2, gengivet uden kildehenvisninger og illustrationer):

VERDEN IFØLGE AZTEKERE OG INKAER:

MYTER OG HISTORIER FRA MEXICO OG PERU

Udvalgt, oversat, genfortalt og kommenteret

af Mikael Witte

Bind 1 + Bind 2

476 sider + 540 sider i A5-format. Rigt illustreret i farver

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s