PAPEL PICADO – farverige festflag fra Mexico

Tjener pynter op i cafe i Morelia i delstaten Michoacán
La Hosteria de Santo Domingo i Mexico By med deres specielle papel picado
Heste og musikinstrumenter ses ofte på papel picado. Set på Museo Nacional de Antropolgia i Mexico By
Hanen hører til papel picado i påsken – den hane der ville gale tre gange efter Peter havde fornægtet Jesus om natten. Set på Museo Nacional de Antropolgia i Mexico By
En sol set i restaurant i Oaxaca
Systematisk ophængte papel picado i nydelig restaurant i Oaxaca
La Muerte står der klart og tydeligt. Set i lille spisested i Morelia delstaten Michoacán
Papel picado til De Dødes Dag i Morelia i delstaten Michoacán
Papel picado kan købes i kontorudstyrsforretning i Morelia i delstaten Michoacán. Papel picado fremstilles især på familieværksteder i landsbyen San Salvador Huixcolotla i delstaten Puebla
Papel picado kan også købes på markedet i nabodelstaten Oaxaca
Papel picado hængt op i park i Morelia i delstaten Michoacán
Et kranie hænger i en park i Morelia i delstaten Michoacán
Cyklende skelet i samme park i Morelia i delstaten Michoacán
Skelet med ananas, vindruer og vandmelon i værkstedsbutik i San Juan Teotihuacán i delstaten Mexico
Laurbærbekranset kranie i værkstedsbutik i San Juan Teotihuacán i delstaten Mexico
Papel picado med fredsdue hhv. den korsfæstede i konfektureforretning i Puebla hvor de sælger sukkerkranier
Papel picado med La Catrina, Posadas satire over kvinder der klædte sig efter den smarte franske mode. Set i indgangen til tøjforretning i Morelia i delstaten Michoacán
Lang papel picado af plastic med La Catrina. Set i værkstedsbutik i San Juan Teotihuacán i delstaten Mexico
Her er den lange, gule papel picado af plastic med La Catrina brugt som samlende dug i en ofrenda. Set i værkstedsbutik i San Juan Teotihuacán i delstaten Mexico
Papel picado af plastic hænger ved lille kirke i Zinacantán i delstaten Chiapas
Par fra landsbyen San Pablito i det nordligste af delstaten Puebla har etableret en bod i delstatshovedstaden Puebla, hvor de sælger de broderier og papirvarer – der nærmest er relieffer – som hænger bag dem
Parret fra landsbyen San Pablito sælger også sådanne papirklip. Oprindelig havde klippene udspring i shamaisme; otomierne afviste spaniernes kristendom, så den katolske kirke kaldte otomiernes aktiviteter trolddom og heksekunst. Idag kan otomiernes religiøse liv karakteriseres som synkretisme, altså en blandingstro
Papirklip fra San Pablito i delstaten Puebla. Tidligere var otomiernes ritualer mest knyttet til landbrug, men i dag er det mere til helbredelse og beskyttelse af de mange emigranter der har søgt arbejde og lykken i USA  
Flag hænder som minde om De Dødes Dag. Set i San Cristóbal de las Casas i delstaten Chiapas

***

Papel picado betyder perforeret papir og er navnet på de farverige festflag, der ses hængende tværs over gader og gårdspladser samt i portaler foran huse og på markeder. Flagene laves af kulørt silkepapir og limes på en snor, og motiver og farver veksler. Udsat for sol og regn kan materialet højst holde en dag, i dag ser man derfor hyppigt papel picado udstandset af kulørt plastic. Disse kan klare flere fester, og det uanset om solen har brændt, eller om det har regnet tropisk.

Flag af papir vajer stadig over hele Mexico og det i forbindelse med alle slags fester: Livets store som barnedåb, bryllup og begravelse, men også nationale fester som De Dødes Dag, Jomfruen af Guadalupes dag og Nationaldagen, samt selvfølgelig når den lokale helgen giver anledning til fest i gaden.

I Mexico havde indianerne længe brugt amate, barkpapiret, som de både malede på og skar gudefigurer ud af, indtil de spanske erobrere fik det stoppet som afgudsdyrkelse. I dag skærer otomier, Mexicos femte største indianergruppe, som især bor i delstaterne Hidalgo, Querétaro og Michoacán, fortsat gudefigurer af amate, klistrer dem op på ark og bruger dem i deres ritualer.

Forløberne for papel picado fandtes altså både i Europa og Mexico – men endnu var det ikke farverige festflag. Ny inspiration kom atter fra Kina – men denne gang den anden vej rundt om kloden! Over Stillehavet blev der sejlet kostbarheder til Acapulco, Mexicos vestvendte havneby, og derfra blev varerne transporteret over land, dvs. over bjergene, for at blive udskibet fra Mexicos østvendte havneby, Veracruz. Blandt kostbarhederne var det fine kinesiske porcelæn, som var pakket i silkepapir. Dette papir var genbrugspapir fra porcelænsproduktion og silkeproduktion; oprindelig havde det været brugt til at overføre mønstre til porcelæn henholdsvis silke, for at lette bemalingen og broderingen.

Mexicanere, der fik fingre i det tynde silkepapir, skulle bare bruge fantasien og en kniv for at skære de fine mønstre ud af papiret: så kom sole, blomster eller fugle frem.Den, der skar, skulle blot tage stilling til, om selve motivet skulle bestå af papiret eller af områderne, hvor papiret var væk, om det skulle være positivt eller negativt. Motivet skulle hænge sammen med rammen, for ellers endte det meste som fraklip.

Gennem århundreder er der ikke sket de store forandringer med papel picado. Ganske vist fremstiller man i dag papir specielt med henblik på produktion af papel picado, men det gælder stadig om i en håndværksmæssig produktion at skære eller stikke mønstrene. Man skærer dog ikke længere i et enkelt stykke papir, men bearbejder et lag silkepapir bestående af op til halvtreds ark.Og man benytter ikke en kniv, men forskelligt profilerede stemmejern, fierritos, som man ved hjælp af en hammer banker gennem papirstakken.

Håndværkeren skitserer sit mønster på det øverste ark, som er kvadreret for at styre kompositionen, og så følges stregerne på forlægget. Motivet bliver altså identisk på de forskelligt farvede stykker silkepapir i stakken. Når man har hugget tilstrækkeligt mange forskellige mønstre ud på de forskellige, farvede papirstykker, så blandes flagene og monteres på en snor. Til sidst foldes flagene sammen og lægges i plastpose parat til salg.

Papel picado laves på silkepapir i klare farver (pink, rød, grøn, blå, gul og orange) og motiverne kan hentes fra planteriget (kaktus, palmer og vindruer), fra dyreriget (ørne, slanger og heste). Men det kan også være solen, Jomfruen af Guadalupe, sætninger som VIVA MEXICO eller personnavne. I forbindelse med De Dødes Dag ses kranier, calaveras, mens hele menneskefigurer ses sjældnere. Motiverne kan kombineres, og større flader kan fyldes med abstrakte mønstre. Teknikken gør, at motiverne er ret grove.

Et enkelt flag kan måle et sted mellem 30×50 cm og 15×25 cm; en festguirlande vil typisk måle omkring 3 meter. Papel picado kan købes på markedet; meget er fremstillet på familieværksteder i landsbyen San Salvador Huixcolotla i delstaten Puebla.

(Uddrag af siderne 179-183 i Mikael Witte: Kunsthåndværk i Mexico, KLIM i 2011. 255 sider, rigt ill i farver)

Alle fotos: Mikael Witte

One Comment Tilføj dine

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s