CENSUR OPHÆVET? 4

Plakaten Superfest (62×48 cm) var en collage jeg lavede en formiddag i skoletiden i oktober 1970; dengang gik jeg i sidste gymnasieklasse på Duborg-Skolen i Flensborg. Det var inspektøren der bad mig lave en plakat: Det hastede!

Festens anledning var skolens 50-årsjubilæum, og udover tidens officielle taler og sange skulle der også holdes fest med det blødere spillende P.B.orkester og beatorkestret Art. Den danske folkelige og frække sangerinde Trille skulle optræde kl. ca. 21.

Trille var hot, for kort forinden, fredag den 18. september, havde hun på Danmarks Radio (som sad på TV-monopolet i Danmark) fremført Jesper Jensens sang Øjet, om kvindelig sexualitet og kristentro. Den konservative justitsminister Knud Thestrup besluttede at rejse tiltale efter Straffelovens § 140 (blasfemiparagraffen) mod de ansvarlige i DR, men sagen endte med frifindelse. Og nu skulle hun optræde på Duborg!

Billederne af Frihedsgudinden og af en motorcyklist klippede jeg ud af aviser, forsynede dem med spørgsmålet Klarer hun pynten? og de nødvendige oplysninger skrevet på gult silkepapir. Et hvidt ark papir fremhævede motivet og blev limet – deraf den siksakkende ramme – på blåt karton.

Gult og blåt var de faste farver i det danske mindretal i Sydslesvig; tidligere havde jeg brugt dem både i plakater for mindretallets parti SSW, for Flensborg Avis og for den dansksindede men tysksprogede Heimat-Zeitung. Der var således mange elementer for at annoncere festen med tidens mest udskældte sangstjerne.

Frihedsgudinden på motorcykel – spejlvendt – genbrugte jeg på Modtryks subskriptionsplakat i 1973; det år var jeg med til at stifte venstrefløjsforlaget MODTRYK. (Nederst.)

Nu er det 250 år siden Christian 7. (og Struensee) afskaffede censuren i sit rige: Som den første stat i verden indførte Danmark-Norge uindskrænket trykkefrihed. Indførelsen af formel ytringsfrihed – dvs. afskaffelsen af forudgående censur – blev fulgt op af en i praksis hidtil uset materiel ytringsfrihed, dvs. af den efterfølgende ansvarsfrihed for ytringer. Friheden varede et par år.

I dag ved vi at ytringsfrihed forsvares ved at bruge den!

(Plakaterne er gengivet side 12 og 36 i KATALOG. RETROSPEKTIVT. WITTE TIL TIDEN 1952-2012. 202 sider i A5-format. Gennemillustreret i farver. Udgivet af Selskabet for smukkere Byfornyelse)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s