CENSUR OPHÆVET? 5

Plakaten Utroligt (61×44 cm) udkom i 1980 i Selskabet for smukkere Byfornyelses serie på Husets Forlag. Tryk: Werks Offset.
Massemedierne – og det var ikke bare de oplagsstærke formiddagsblade EKSTRA BLADET og BT – kunne skære historier og skrive overskrifter, så opmærksomheden blev fanget. Ikke mindst forsiderne skulle sælge aviser i kiosker. Massemedierne påberåbte sig pressefriheden.

Sådan var det før internettet forandrede verden, og tvang mange trykte medier i knæ. De elektroniske medier ændrede meget, og der skete en løbende udvikling.

På nettet ser vi få ord – en kort urovækkende tekst – og er nødt til at klikke. Vores tanker ledes videre til nye virkeligheder. Kan det virkelig passe? Som læser registreres vi, vores vaner systematiseres og vi udsættes for reklamer. Clickbait kaldes det så sødt.

Altimens er der analyser der aldrig får samme gennemslagskraft. Som for eksempel klimaets elendighed, at de rige bliver rigere, at udbytningen fortsættes. Og gerne med et smil!


Det er 250 år siden Christian 7. (og Struensee) afskaffede censuren i sit rige: Som den første stat i verden indførte Danmark-Norge uindskrænket trykkefrihed. Indførelsen af formel ytringsfrihed – dvs. afskaffelsen af forudgående censur – blev fulgt op af en i praksis hidtil uset materiel ytringsfrihed, dvs. af den efterfølgende ansvarsfrihed for ytringer. Friheden varede et par år.
I dag ved vi at ytringsfrihed forsvares ved at bruge den!


(Plakaten er gengivet side 85 i KATALOG. RETROSPEKTIVT. WITTE TIL TIDEN 1952-2012. 202 sider i A5-format. Gennemillustreret i farver. Udgivet af Selskabet for smukkere Byfornyelse)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s