SKAL DU HAVE BANK? 2

Plakaten Banken (70×50 cm) udkom i 1981 i Selskabet for smukkere Byfornyelses serie på Husets Forlag. Tryk: Lacour / Juelsminde.

Banker har præsenteret sig som afgørende for samfundsudviklingen, eller med en storbanks ord: Banken – altid med i billedet. Med rette kunne en forfatter spørge: Hvorfor plyndre en bank når det er mere lønsomt at åbne en?

Det der kunne ligne en storbanks nye imagekampagne kunne være en satirisk fotomontage. Bankrøvere blev dømt i Byretten mens bankdirektører til hverdag blev belønnet med aktieoptioner og på uheldsdage med fede fratrædelsesgodtgørelser.

Efter den såkaldte finanskrise (2007) blev banker polstret af stater, og efter afsløringer af udvalgte tricks i Panama, Luxembourg og Cayman Island eller i ruiner efter sammenfaldne  stater fortsatte meget i bankers, revisorers og advokaters tusmørke.

Da banker er afgørende for samfundsudviklingen, hvorfor så ikke nationalisere dem? Spørgsmålet er blevet stillet før, men hvorfor ikke gentage det? Efter bankpakker, redningsaktioner og gyldne håndtryk er det på tide at samfundet – staten – overtager banker, som er så afgørende for samfundsudviklingen.

(Plakaten er gengivet side 68 i KATALOG. RETROSPEKTIVT. WITTE TIL TIDEN 1952-2012. 202 sider i A5-format. Gennemillustreret i farver. Udgivet af Selskabet for smukkere Byfornyelse)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s