VENSTRE 2

Udkastet Unionen åben for alle (68×50 cm) lavede jeg for Junibevægelsen i 1993.

2. juni 1992 havde et flertal ved en folkeafstemning afvist forslaget om at Danmark skulle tiltræde Maastricht-traktaten som skulle være grundlaget en europæisk union. EF-samarbejdet skulle udvides med en økonomisk og monetær union, en fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik, et samarbejde om retlige og indre anliggender, en social dimension og en styrkelse af miljøbestemmelserne. Der ville også komme et unionsborgerskab.

Med det danske NEJ stod EF i en vanskelig situation, for Maastricht-traktaten kunne kun gennemføres, hvis samtlige medlemslande godkendte den. Hvordan skulle de danske politikere, der gerne ville have folkets godkendelse, komme videre?

26. juni 1992 vandt det danske landshold EM i fodbold 2-0 over Tyskland. Danmarks udenrigsminister, Venstres formand Uffe Ellemann-Jensen, udnyttede med et smørret grin fodboldsejren med ordene: If you can’t join them – beat them – for at fjerne opmærksomheden fra sit politiske nederlag.

I det følgende år ændrede SFs ledelse holdning til EF og formulerede et historisk kompromis, som indholdt fire undtagelser. 18. maj 1993 skulle danskerne igen stemme om traktaten inklusiv undtagelserne. Et flertal stemte for at Danmark skulle være med i den Europæiske Union der skulle blive en stadig tættere union. Stadig flere beslutninger blev overladt til EU.

(Udkastet er gengivet side 130 i KATALOG. RETROSPEKTIVT. WITTE TIL TIDEN 1952-2012. 202 sider i A5-format. Gennemillustreret i farver. Udgivet af Selskabet for smukkere Byfornyelse.)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s