SVIN PÅ NATIONALMUSEUM

Mikael Witte på Nationalmuseet i København 28. november 2020

Efter Niels-Henrik Hansen (der havde været direktør i Slagteriernes Forskningsinstitut) i 1978 var blevet dømt i Østre Landsret for at kritisere dansk svineproduktion lavede jeg svineplakaten med teksten Danske svin er sunde / de strutter af penicillin.

Slagteriernes organisationer fik Fogedretten i Aarhus til at forbyde plakaten med henvisning til at jeg havde stjålet deres varemærke – svinet med parteringslinier – og krænket deres ære. Da jeg ikke ville stjæle deres varemærke lavede jeg plakaten med den grinende gris forsynet med den samme tekst. Slagteriernes organisationer fik også Fogedretten til at forbyde denne plakat.

Forbuddene skulle forelægges Vestre Landsret – og der ville slagteriernes organisationer have mig idømt ½ års fængsel. Slagteriernes organisationer havde imidlertid opdaget at efter hvert forbud blev svineproduktionen diskuteret yderligere. Derfor nøjedes slagteriernes organisationer med at forlange at jeg ikke måtte bruge mine plakater. Vestre Landsret stadfæstede fogedforbuddene. Plakaterne kunne altså sendes direkte til KRIMINALMUSEET.

Imidlertid appellerede jeg forbudet til Højesteret, og i 1980 besluttede Højesteret at ophæve forbuddet. Plakaterne endte efter endnu en runde i massemedierne i adskillige kunstforeninger og museer, blandt andet DANSK PLAKATMUSEUM.

Idag hænger svineplakaten sammen med den jakke jeg var iklædt og den butterfly jeg var pyntet med under højesteretssagen i 1980 på NATIONALMUSEET. Genstandene er del af udstillingen En skat til Danmark. Sammen med TV 2 havde Nationalmuseet bedt danskerne om at finde skatte frem fra gemmerne fra de sidste 100 år, og der kom spektakulære genstande fra bombeangreb, besættelsestiden, fodboldsejre, frihedskampe, coronapandemien og nære historier, der indrammer, hvem vi er.

Arrangørerne bad også om lov til at udstille min svineplakat, og da plakaten er en del af den folkelige modstand måtte de selvfølgelig det.

Spørgsmålet er hvor svineplakaten – som er del af historien om dansk svineproduktion – skal vises fremover: Kan LANDBRUGSRÅDET finde en fremtrædende udstillingsplads på AXELBORG? Hvad med jakken fra Højesteret? Og hvad med den hvide heldragt, som jeg bar under præsentationen af den tyske udgave af svineplakaten i 1997?

Se udstillingen på Nationalmuseet indtil 31. december 2020. Åbningstider: tirsdag til søndag kl. 10.00-17.00. Torsdag til kl. 20.00

(De forskellige udgaver svineplakater, jakken Deres Billedmontør samt heldragten er gengivet på siderne 39-52 i KATALOG. RETROSPEKTIVT. WITTE TIL TIDEN 1952-2012. 202 sider i A5-format. Gennemillustreret i farver.

Svineplakaterne er omtalt i diverse bøger som er opført i EN HALV MILLIARD DØDE DANSKE SVIN. OTTE ORD OM PENICILLIN. EN HØJESTERETSDOM. Bibliografi af Mikael Witte. 136 sider i A5-format. Begge bøger er udgivet af Selskabet for smukkere Byfornyelse.)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s