STATEN OG NORDSØGAS

Plakaten Gas (30×42) udkom i 1976 i Selskabet for smukkere Byfornyelse; senere udsendt i formatet (62×43) i Selskabets serie på Husets Forlag. Tryk: Werks Offset.

I 1976 blev et vigtigt afsnit af Danmarkshistorien indledt: Al Nordsøgas blev overladt til DUC som bestod af A.P.Møller, Shell, Texaco og Chevron. Forhandlingerne skete bag dobbelt lukkede døre; alligevel blev handlen afsløret og Selskabet for smukkere Byfornyelse lavede GAS-plakaten som blev klistret op på mure og teleboxe.

Det er 44 år siden. Omsider sker der noget:

Danmark stopper al jagt efter olie og gas i Nordsøen i 2050, lyder overskriften hos nyhedsbureauer. Nyheden har skabt jubel.

Man siger at Regeringens stop er følgen af et folkeligt pres fra dem der skal leve videre med den globale opvarmning som følge af udnyttelsen af den fosssile energi.

Stoppet skyldes nok også at Nordsøen er ved at være tømt for olie, så det bliver urentabelt at suge store mængder olie og gas op fra undergrunden. Regeringens 8. Udbudsrunde havde ikke kapitalens interesse! I en tid med megen elendighed er det dejligt for klimaminister Dan Jørgensen at sikre Danmark en position som global klimaleder.

Imidlertid stopper al jagt efter olie og gas i Nordsøen først i 2050. 30 år frem i tiden er lang tid for en verden der i den grad er ude af balance – også klimatisk. I mellemtiden kan der suges olie og gas op i de eksisterende borefelter der også kan udvides.

Når det olie og gasudvindingen indstilles i Nordsøen vil der fortsat ligge problemer. Tilbage på Nordsøens bund vil stå rester af boreplatforme og ligge kilometer lange rør.

(Plakaten er gengivet side 76 i KATALOG. RETROSPEKTIVT.WITTE TIL TIDEN 1952-2012. 202 sider i A5-format. Gennemillustreret i farver. Udgivet af Selskabet for smukkere Byfornyelse)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s