KNAP HVER FJERDE FLÆSKESTEG ENDER ALDRIG PÅ JULEBORDET

Plakaten Danske svin (42×60 cm) udkom i 1978 i Selskabet for smukkere Byfornyelses serie på Husets Forlag. Plakaten blev også trykt som postkort og klistermærke. Tryk: Werks Offset.

Danmarks Radio skrev på sin hjemmeside 24. december 2020 bl.a.:

Julen er hjerternes – og mavernes – fest, og mange danskere vil i den søde juletid sætte tænderne i et stykke flæskesteg. Mens der bliver gumlet på sværene, er det nok de færreste, der tænker over, at 23,2 procent af alle pattegrisene ikke overlever længe nok til at havne på middagsbordet.

Det svarer til, at der hver dag dør 28.000 danske pattegrise, viser tal fra både Dyrenes Beskyttelse og landbrugets brancheorganisation Landbrug og Fødevarer.

2020 skulle ellers være året, hvor udviklingen skulle være vendt. I 2014 lavede landbruget og politikere med daværende fødevareminister Dan Jørgensen (S) i spidsen nemlig en såkaldt topmødeerklæring, der skulle sikre bedre dyrevelfærd for de danske svin.

Erklæringen indebar blandt andet, at overlevelsen for smågrise per kuld i 2020 skulle være hævet med én gris. Det svarer til 6.000 flere overlevende pattegrise om dagen.

Men med ganske få dage tilbage af året, er det tydeligt, at udviklingen er gået den forkerte vej, og det står nu klart, at man ikke når målsætningen for 2020.

-Det er uacceptabelt. Det vi har gjort nu i regeringen er, at vi går ud og styrker kontrollen med området. Vi håber, at det bliver bedre. Det skal blive bedre for vi kan ikke tillade os andet i forhold til dyrevelfærden, siger minister for landbrug, fødervarer og fiskeri Rasmus Prehn.

Når næsten hver fjerde danske pattegris i dag dør i staldene, er det en naturlig konsekvens af, at produktionen i stadigt stigende grad bliver udfordret med store kuld, mener Lene Juul Pedersen, der er professor ved Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet.

Soen har et helt unikt diegivende mønster, hvor hun lægger mælk en gang i timen, og alle grisene samles om hver sin patte. Men i det øjeblik, der er flere grise i kuldet, end der er patter, vil de slås om patterne, og så vil der altid være nogen, der taber, siger hun.

En so har mellem 10 og 14 patter, og i 2019 fik de danske søer i gennemsnit 17,5 levendefødte pattegrise. Det betyder, at landmændene skal overvåge farestalden i langt højere grad for at sørge for, at så mange pattegrise som muligt overlever.

https://www.dr.dk/nyheder/indland/knap-hver-fjerde-flaeskesteg-ender-aldrig-paa-julebordet-28000-pattegrise-doer-hver

(De forskellige udgaver svineplakater er gengivet på siderne 39-52 i KATALOG. RETROSPEKTIVT. WITTE TIL TIDEN 1952-2012. 202 sider i A5-format. Gennemillustreret i farver. Svineplakaterne er omtalt i diverse bøger som er opført i EN HALV MILLIARD DØDE DANSKE SVIN. OTTE ORD OM PENICILLIN. EN HØJESTERETSDOM. Bibliografi af Mikael Witte. 136 sider i A5-format. Begge bøger er udgivet af Selskabet for smukkere Byfornyelse.)

Smågrise-plakaten (45×62 cm) udkom i 1996 i Selskabet for smukkere Byfornyelses serie på Husets Forlag. Tryk: Werks Offset.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s