HÆKKERUP FORTSÆTTER ULOVLIGHEDERNE

Idag er der høringsfrist for det lovforslag, der for niende gang ser ud til at udskyde den lovede revision af Danmarks ulovlige telelogning. I den anledning skriver Politiken bl.a.

Danske teleselskaber indsamler og gemmer en lang række oplysninger om hvordan alle danskere bruger deres mobiltelefoner. Hvem man sms’er med, hvem man ringer til, hvor længe ens opkald varer, og hvor man befinder sig, når man sender en besked eller modtager et opkald. Problemet er bare, at det er ulovligt.

Sådan har det været lige siden 2007, da den danske logningsbekendtgørelse for teledata, som blandt andet skal hjælpe politiet i efterforskningsarbejdet, trådte i kraft. Men logningsregler som de danske er kendt ulovlige ved EU-retten. Noget tidligere justitsministre har lovet at rette op på. Også nuværende justitsminister Nick Hækkerup har lovet at revidere den danske logningsbekendtgørelse, så den bliver lovlig. Alligevel er der fredag høringsfrist på en lov, der udskyder revisionen – nu for niende gang.

Læs hele artiklen her:

politiken.dk/indland/art8113156/Politikerne-udskyder-igen-og-igen-Danskernes-smser-og-telefonopkald-indsamles-stadig-ulovligt

Der er tale om en grov krænkelse af borgernes ret til privatliv, en ret som er sikret i konventioner som danske politikere med stolthed henviser til når de kritiserer fjerne diktaturer. Men disse konventioner overholdes ikke i Danmark. EU-retten har både i 2014 og i 2016 afgjort at de danske logningsregler er ulovlige krænkelser af borgernes ret til privatliv. I 2017 anerkendte daværende justitsminister Søren Pape Poulsen at der var var tale om en krænkelse af borgernes ret til privatliv og udtalte at EU-dommene gav anledning til at ændre de danske regler. Alligevel skete der intet i den konservative justitsministers tid. Den socialdemokratiske justitsminister har heller ikke valgt at standse ulovlighederne selvom EU-domstolen senest i 2020 har fældet dom over den danske logningsbestemmelse.

På et samråd i Folketinget i januar 2021 sagde justitsminister Nick Hækkerup at han allerhelst så, at Danmark kunne fortsætte masseovervågningen:

Jeg ville helst fastholde reglerne, som de er i dag. Jeg synes, det er en skam, EU-retten har gjort det sværere for os at bekæmpe kriminelle med det her værktøj.

EU-dommene vedrører masseovervågning af hele samfundet og er altså ikke målrettet overvågning foretaget af politiet, hvis der er en konkret mistanke mod en borger.

Ministeren er mest optaget af overvågning, fordi han mener, det giver frihed. Det er vi så nogle, der ikke er enige i, bemærkede SFs retsordfører Karina Lorentzen på samrådet i januar.

Regeringen har selv bebudet, at en revision ville blive fremsat i februar, men det udskydes nu til efteråret 2021.

Da EU-Domstolen i oktober 2020 igen traf en afgørelse om logningen udtalte justitsminister Hækkerup:

Regeringen vil gå så langt, vi overhovedet kan for at opretholde logningen til bekæmpelse af kriminalitet. Vi vil nu undersøge, hvor langt vi kan gå.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s