EN GANG TIL FOR JUSTITSMINISTEREN!

Justitsminister 2007-2021 var: Lene Espersen, Brian Mikkelsen, Lars Barfoed, Morten Bødskov, Karen Hækkerup, Mette Frederiksen, Søren Pind, Søren Pape Poulsen, Nick Hækkerup

Logningsbekendtgørelsen, hvis fulde titel er Bekendtgørelse om udbydere af elektroniske kommunikationsnets og elektroniske kommunikationstjenesters registrering og opbevaring af oplysninger om teletrafik, fastsætter registrering af teledata.

Den danske bekendtgørelse blev udstedt af justitsminister Lene Espersen efter det europæiske logningsdirektiv (2006/24/EC).

I 2008 blev lagret 415 milliarder dataoplysninger, svarende til et gennemsnit på 82.000 poster på hver dansker. Systemet har medført 3.483 forespørgsler fra politiet, men kun 134 af dem var vedrørende internettrafik.

EU-domstolen underkendte 8. april 2014 logningsdirektivet, fordi det er et for omfattende og alvorligt indgreb i retten til privatlivets fred og ikke i tilstrækkelig grad tager hensyn til beskyttelse af personoplysninger.

Alligevel er logningsdirektivet/logningsbekendtgørelsen fortsat i kraft.

Den fortsatte ulovlige overvågningspraksis er blevet kritiseret af Bjørn Elmquist, Retspolitisk Forening: Det er dybt kritisabelt og uacceptabelt i et retssamfund, at justitsministeren fortsat afviser at evaluere den omfattende masseovervågning og insisterer på at fortsætte den overvågningspraksis, som EU-domstolen har kendt ulovlig og i strid med menneskerettighederne. Det er et stort indgreb i privatlivets fred. Derfor skal den kun foregå, hvis det er nødvendigt. Meget tyder på, at masseovervågningen ikke virker – og tværtimod gør politiets arbejde vanskeligere, fordi det er som at finde en nål i en høstak, når man indsamler så mange informationer, i stedet for at målrette efterforskningen. Den Europæiske Menneskeretsdomstol og EU-domstolen har afsagt flere domme, der slår fast, at masseovervågning af borgernes kommunikation er ulovlig.

Institut for Menneskerettigheder er skuffet over, at justitsministeren fortsat afviser at evaluere den omfattende logning og i stedet fortsætter den ulovlige logning: Instituttet finder det bekymrende, at justitsministeren foreslår at opretholde en retstilstand, der er uforenelig med EU’s grundlæggende rettigheder i et endnu ukendt tidsrum, skriver instituttet i sit høringssvar.

Også IT-Politisk Forening raser i sit høringssvar: Det er ikke acceptabelt i et demokratisk samfund at videreføre en ulovlig masseovervågning indtil en mere målrettet ordning, der respekterer grundlæggende rettigheder, kan etableres. Det er endvidere stærkt problematisk for retssikkerheden, at anklagemyndigheden i straffesager på systematisk basis vil fremlægge bevismateriale, som er tilvejebragt ved en overvågning af borgerne, der strider mod grundlæggende rettigheder.

Citaterne er citeret efter Arbejderen 24. 4.2017

https://arbejderen.dk/indland/justitsminister-udskyder-evaluering-af-logning-igen-igen

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s