TIBETS FLAG OG GRØNLANDS

Tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft er netop blevet afhørt i Tibetkommissionen om det kinesiske pres forud for en fodboldkamp i Vanløse Idrætspark mellem Grønland og Tibet den 30. juni 2001.

Ritzau skriver iflg Berlingske Tidende:

I sagen om flagning ved fodboldkampen i 2001 bøjede Udenrigsministeriet sig. Det viser dokumenter, som er blevet fundet af kommissionen. Over for meget insisterende kinesiske diplomater gav ministeriet et løfte om, at Danmark ikke ville give tilladelse til, at Tibets flag ville blive hejst – og det skete vel at mærke før, en ansøgning overhovedet var blevet afleveret i Justitsministeriet. Ministeriet er den myndighed, der tager stilling til, hvad der kan tillades.

I øvrigt hører det med til historien, at der ved fodboldkampen, som endte med grønlandsk sejr på 4-1, var masser af tibetflag hos tilskuerne.

Kommissionens spørgsmål om sportsbegivenheden får den erfarne politiker til at nævne et dilemma. For nogenlunde samtidigt lykkedes det for Danida at få Kinas tilladelse til at hjælpe organisationen Red Barnet med et projekt om efteruddannelse af skolelærere inde i Tibet.

Det tror jeg faktisk var med til at levere en forbedring. Man kan godt spørge, hvad der er vigtigst: Om nogen kan få lov til at flage med tibetanske flag til en fodboldkamp, eller om Danmark kan komme ind i området og gøre lidt, sagde Mogens Lykketoft.

Et internt notat fra Udenrigsministeriet afslører, at Kinas ambassade overvågede kampen. Ambassaden oplyste at have videofilmet flagene og tilbød at sende optagelserne, står der i et referat af en ny henvendelse efter kampen.

Se hele artiklen her

http://www.berlingske.dk/samfund/kina-fik-loefte-paa-forhaand-om-nej-til-tibetansk-flag-til-fodbold

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s