TORTUR AF FLYGTNINGE OG MIGRANTER I EU

Rapporter om tæsk, mishandling og tortur af migranter og flygtninge er ikke ny læsning. Den seneste rapport fra Border Violence Monitoring Network fik forsiden og fyldig omtale i Politiken søndag 16. maj og er voldsom at læse både i og uden for EUs regeringskontorer. Her er lidt fra den fotodokumenterede side 6:

De fire mænd krydsede grænsefloden Evros og nåede et godt stykke ind i Grækenland, før de mødte nogle politifolk, som lagde dem i håndjern og kørte dem til detentionen i den lille by Didymoteicho. En af dem nægtede at gå ind i bygningen. Han tryglede om ikke at blive sendt tilbage til Tyrkiet.

En politimand skubbede ham omkuld og slæbte ham i anklerne ind i detentionen, der mere lignede en stald end et fængsel. En anden betjent brændte ham med en cigaret.

På gulvet lå der tynde madrasser. Der var et enkelt, stinkende toilet til de op mod 80 flygtninge og migranter, der klumpede sig sammen i lokalet. Egyptere, pakistanere, algerier og marokkanere. Der var også en syrisk familie med små børn. De var alle nøgne. Ingen af dem havde en trevl på kroppen.

Efter cirka et døgn dukkede 8-10 sortklædte og maskerede mænd op og kommanderede samtlige fanger ind i et køretøj, som med slukkede lygter kørte igennem natten til bredden af Evros, hvor fangerne fik besked på at holde sig skjult, mens nogle af de maskerede mænd studerede den modsatte bred i natkikkerter. Andre gjorde en gummibåd klar. Da der var fri bane, blev de beordret ned i båden.

De sejlede os ud til midten af floden, og så sagde de, vi skulle hoppe over bord. Ud i vandet, fortæller manden, der blev slæbt hen over gulvet, til Border Violence Monitoring Network, et samarbejde meller 13 ngo’er, som dokumenterer ulovlige pushbacks på Balkan.

Nogle kunne ikke svømme, og det sagde vi til dem. Men de var ligeglade.

To af hans venner forsvandt i floden, og han har ikke set dem siden. Deres familier blev ved med at ringe og spørge til de savnede. Han kunne ikke få sig selv til at sige, hvad der var sket.

Jeg prøvede. Jeg drak mig fuld for første gang i mit liv for at få mod til at fortælle det til dem. Men hvordan kan jeg fortælle, at deres børn er døde?

Denne episode i september 2020 er et af de mange eksempler på pushbacks i en ny rapport fra Border Violence Monitoring Network. Rapporten dokumenterer ikke bare, at europæiske grænsevagter systematisk skubber flygtninge og migranter tilbage over EU’s ydre grænser uden at give dem chancen for at søge asyl. Den viser også, at de flygtende meget ofte udsættes for tortur eller andre overgreb, inden de ekspederes ud af unionen.

Det har i årevis været kendt og fyldigt beskrevet, hvordan kroatiske betjente ydmyger, udplyndrer og mishandler flygtninge og migranter, der krydser over grænsen fra Bosnien-Hercegovina. Det er mindre omtalt, at det samme foregår i Grækenland.

Ikke mindst langs grænsefloden Evros, der skiller Grækenland fra Tyrkiet.

En 10 kilometer bred zone på den græske side af floden er militært område og derfor vanskeligt tilgængeligt for medier og ngo’er, hvilket betyder, at de græske grænsevagter ret ubemærket kan udføre pushbacks, som ifølge europæiske  og internationale love og regler om menneskerettigheder er ulovlige.

EU’s grænseagentur, Frontex, er massivt tilstede i zonen, hvilket tilsyneladende ikke lægger en dæmper på ulovlighederne. Og selv om EU jævnligt understreger, hvor vigtigt det er at respektere menneskerettighederne, så roste EU-Kommissionens forkvinde, Ursula von der Leyen, sidste år de græske grænsevagters indsats ved den tyrkiske grænse og omtalte dem som Europas Skjold.

Siden Border Violence Monitoring Network i 2009 begyndte at overvåge den græsk-tyrkiske grænse, har netværket dokumenteret 89 pushbacks, som berørte omkring 4.500 personer. I næsten 90 procent af tilfældene blev nogle af de flygtende mishandlet.

De stuves sammen på politistationer eller i detentioner, hvor de tvinges til at smide tøjet, som der tit stikkes ild til. De frarøves mobiltelefoner, penge og andre værdier. I dagevis nægtes de mad og vand og er henvist til at drikke fra toilettet. De bankes med metalstænger og knipler eller sparkes med tunge støvler – også kvinder og børn. Betjente tvinger deres hoveder under vand eller lammer dem med elektrochokpistoler. Eller deres hænder bindes til tremmer i cellen, hvorefter en hjelm placeres på deres hoveder, før de tæves, for at skjule mere synlige skader.

Ikke  alene frekvensen, men også graden af fysisk magt anvendt mod folk på farten er dybt bekymrende, konkluderer rapporten. Disse overgreb er ikke bare ydmygende, men resulterer meget ofte i alvorlige skader såsom brækkede knogler eller bevidstløshed.

Billedet, der tegnes i rapporten fra Border Violence Monitoring Network, bekræftes af en anden frisk rapport, der er fremstillet af Dansk Flygtningehjælp (DRC) sammen med en række ngo’er under navnet Protecting Rights at Borders (Prab).

Politikens artikel findes her:

politiken.dk/udland/art8209145/%C2%BBMit-hoved-bl%C3%B8dte-og-de-gned-det-med-ketchup-og-s%C3%A5-med-mayonnaise-og-jeg-havde-en-chokoladebar-som-de-ogs%C3%A5-gnubbede-ind-i-s%C3%A5rene%C2%AB

Border Violence Monitoring Networks rapport findes her:

http://www.borderviolence.eu/balkan-region-report-april-2020/

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s