URSULA VON DER LEYEN: EUROPAS SKJOLD

EU’s grænseagentur, Frontex, er massivt tilstede ved grænsefloden mellem Grækenland og Tyrkiet. EU understreger jævnligt, hvor vigtigt det er at respektere menneskerettighederne, men EU-Kommissionens forkvinde, Ursula von der Leyen, roste sidste år de græske grænsevagters indsats ved den tyrkiske grænse og omtalte dem som Europas Skjold.

Rapporter om tæsk, mishandling og tortur af migranter og flygtninge er ikke ny læsning. Den seneste rapport fra Protecting Rights at Borders fik fyldig omtale i Politiken søndag 16. maj og er voldsom at læse både i og uden for EUs regeringskontorer. Her er lidt fra den fotodokumenterede side 6:

Billedet, der tegnes i rapporten fra Border Violence Monitoring Network, bekræftes af en anden frisk rapport, der er fremstillet af Dansk Flygtningehjælp (DRC) sammen med en række ngo’er under navnet Protecting Rights at Borders (Prab).

Alene flygtningehjælpens kontor i Bosnien-Hercegovina har de seneste to år registreret 21.000 pushbacks. Og i de første fire måneder af 2021 har Prab registreret 2.162 pushbacks over grænserne på den såkaldte Balkan-rute.

Mindst en tredjedel af tilfældene omfatter tyveri, fysisk vold og seksuelle overgreb. Alt det er dokumenteret. Vi har lægeligt bevis på torturen og de seksuelle overgreb. Men vi ser kun toppen af isbjerget, siger Giulia Spagna, der er DRC’s repræsentant i Italien og programansvarlig i Europa.

I nogle områder, f. eks. ved Evrosfloden, er det svært at indsamle data, og nogle flygtninge og migranter tøver med at fortælle om pushbacks, af frygt for at det kan skade dem senere på rejsen. Og fordi de ikke tror på, at deres historier vil gøre indtryk på de ansvarlige politikere og myndigheder.

Noget af det mest chokerende, vi har fundet ud af, er, at der foregår kædepushbacks, siger Giulia Spagna og forklarer: Pushbacks foregår ikke bare på nationalt niveau, som ved den bosnisk-kroatiske grænse. Vi ved nu, at politistyrker fra forskellige EU-lande samarbejder om at gøre noget ulovligt og omgå EU-lovgivningen. Det er selvfølgelig uacceptabelt.

Kædepushbacks er vanskelige at bevise, fordi samarbejdet er uformelt og ikke nedfældes i politiets rapporter, men det foregår typisk sådan her:

En gruppe flygtninge og migranter vandrer fra Bosnien-Hercegovina til Kroatien og videre gennem Slovenien til Trieste i Italien. Her bliver de pågrebet af politiet, som læsser dem ind i et salatfad og kører dem tilbage til den slovenske grænse. På den anden side holder en vogn fra det slovenske politi og venter. Det samme sker ved den kroatiske grænse.

Det er ikke sådan, at de efterlades et sted, og så kommer der tilfældigvis nogen og samler dem op. Politiet arbejder sammen, siger Giulia Spagna.

Kroaterne fragter så de flygtende til et øde sted ved den bosniske grænse og beordrer dem til at forsvinde ud af Den Europæiske Union.

De tilbageskubbede kan i detaljer beskrive de forskellige politistyrkers uniformer og andre særlige kendetegn ved de steder, de har været. Og i nogle tilfælde lykkes det advokater og Prab’s juridiske hold at samle tilstrækkeligt med beviser til en retssag.

For eksempel afgjorde en domstol i Rom i januar, at Italien havde forbrudt sig mod en asylansøgers rettigheder ved at skubbe ham tilbage fra Italien til Bosnien, siger Giulia Spagna.

Den italienske regering appellerede dommen og baserede  forsvaret på, at ngo’erne og sagsøgeren ikke kunne bevise, at han havde været i Italien, fortæller Spagna.

Men ingen, hverken regeringen eller dommeren, hævdede, at disse pushbacks ikke finder sted. Det har den italienske regering også flere gange bekræftet. Formentlig fandt de ud af, at det er ulovligt.

Den erkendelse forklarer muligvis, at Prab ikke har registreret pushbacks fra Italien den seneste måned.

Til gengæld tyder noget på, at de har skruet op for pushbacks fra Slovenien til Kroatien. Så det er kun et spørgsmål om, hvor på ruten man stopper folk, siger Giulia Spagna.

Ud over Italien, Grækenland, Kroatien og Slovenien skubber grænsevagter i Østrig, Ungarn og Rumænien flygtninge og migranter tilbage over deres grænser. Det sker også i Serbien og Nordmakedonien. Det sker på de græske øer tæt på Tyrkiet og i den helt store stil i Middelhavet, hvor Frontex samarbejder med den libyske kystvagt om at forhindre folk i at nå til Europa.

Siden pandemien brød ud, har EU skubbet mindst 40.000 mennesker tilbage. Disse pushbacks kan sættes i forbindelse med over 2.000 dødsfald, opgjorde avisen The Guardian for nylig. Inden for EU’s grænse tegner Kroatien sig for lanfr de fleste af de registrerede pushbacks.

Politikens artikel findes her:

politiken.dk/udland/art8209145/%C2%BBMit-hoved-bl%C3%B8dte-og-de-gned-det-med-ketchup-og-s%C3%A5-med-mayonnaise-og-jeg-havde-en-chokoladebar-som-de-ogs%C3%A5-gnubbede-ind-i-s%C3%A5rene%C2%AB

Protecting Rights at Borders rapport findes her:

drc.ngo/media/mnglzsro/prab-report-january-may-2021-_final_10052021.pdf

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s