PUSHBACKS I SPANIEN

EU understreger hvor vigtigt det er at respektere menneskerettighederne, men rapporter om tæsk, mishandling og tortur af migranter og flygtninge er ikke ny læsning. Begivenheder i Spanien fik fyldig omtale i Information mandag 7. juni og er voldsom at læse både i og uden for EUs regeringskontorer. Her er lidt fra den fotodokumenterede side 8-9:

Da op mod 10.000 migranter klatrede over høje grænsehegn og kastede sig ud i Middelhavets bølger for at nå spansk jord i løbet af kun halvandet døgn i midten af maj, fik de ikke ligefrem en varm velkomst, da 3.000 spanske soldater blev udkommanderet for at smide dem retur. Til gengæld skabte episoden et jordskælv i Spanien. Ikke blot udstillede den, hvordan lande uden for Europa er klar til at bruge mennesker som våben til at presse EU-lande politisk, den viste også, at de spanske myndigheder tilsyneladende var klar til at bryde internationale flygtningekonventioner ved højlys dag.

Episoden ser også ud til at have sat skub i en højredrejning mod en langt mere indvandrerkritisk retorik, som ellers hidtil har været holdt på lavt blus i Spanien sammenlignet med det meste af resten af Europa, vurderer forskere.

Det her udgør et klart vendepunkt for Spanien, siger Virginia Álvarez, leder af migrationsafdelingen hos Amnesty International i Spanien, om det, der i Spanien er blevet beskrevet som en invasion og et stormløb mod spansk territorium.

Før benægtede de spanske myndigheder, at de overhovedet gennemførte de såkaldte pushbacks mod flygtninge og migranter, selv om det var udbredt, men nu gør de det pludselig åbent, i fuldt dagslys og med udtrykkelig støtte fra EU. Det er en utroligt foruroligende udvikling.

Da de mange tusind migranter inden for få timer trængte ind i den lille spanske enklave Ceuta fra nabolandet Marokko i sidste måned, blev de mødt af tåregas og spanske soldater, der jagede dem rundt med stave mellem pansrede mandskabsvogne på Ceutas strande.

Og langt størstedelen af de hovedsageligt marokkanske migranter blev skubbet ud af det lille stykke Spanien i Nordafrika og tilbage over grænsen til Marokko igen. Kun under 1.000 af dem, som viste sig at være uledsagede mindreårige, fik umiddelbart lov til at blive. Myndighederne ekspresudviste resten uden at asylbehandle dem individuelt – og brød dermed internationale love og flygtningekonventioner ifølge menneskerettighedsorganisationer.

Det gav spanierne et chok, siger Carmen González Enríquez, migrationsforsker fra Elcano Royal Institute, en tænketank i Madrid, om tv-billederne af migranter, der trængte ind i Spanien i tusindvis.

Det skaber stor nervøsitet blandt spanierne omkring migration, og alt tyder på, at det vil føre til en bølge af indvandrerkritiske følelser, siger hun. Det kan vise sig at være enden på Spaniens åbne arme over for flygtninge og migranter.

Amnesty siger, at adskillige af de migranter, der trængte ind på spansk territorium – inklusive mindreårige – blev udsat for vold fra de spanske sikkerhedsstyrkers side. Tre personer skulle ifølge organisationen være omkommet i deres forsøg på at nå spansk jord.

Da premierminister Sánchez kom til magten i 2018, lød det fra regeringen, at det var et klart politisk budskab, at man ville lægge afstand til det, der blev beskrevet som især Italiens brutale isolationspolitik anført af lederen af det indvandrerfjendske parti Legas leder og daværende indenrigsminister, Matteo Salvini.

Sánchez var klar i mælet: Det er vores pligt at være med til at afhjælpe en humanitær katastrofe. Vi vil tilbyde en sikker havn til disse mennesker og leve op til vores menneskerettighedsforpligtigelser, sagde han, da han som en af sine første handlinger som premierminister i juni 2018 bød velkommen til 630 flygtninge og migranter, der alle var blevet afvist af Italien, efter de var blevet reddet i Middelhavet.

Men med det, der af kritikere betegnes som en illegal masseudvisning fra Ceuta af potentielle asylansøgere, sender Spanien nu et tydeligt signal om, at det ikke er en farbar vej ind i Europa at klatre over de ti meter høje hegn rundt om Ceuta og Melilla, en anden spansk enklave i Nordafrika.

Den spanske regering anerkender dog ikke, at episoden i maj primært handler om migration. I stedet ser Sánchez den som et angreb på Spaniens og Europas grænser fra Marokkos side, som man var nødt til at forsvare sig imod. Spanien blev godt nok ikke angrebet af kugler, men af migranter, da Marokko brugte sin egen befolkning som skyts.

For alt tyder på, at Marokkos regering beordrede sine grænsevagter, der normalt forhindrer migranter og flygtninge i at nærme sig Ceuta, til at se passivt til, mens de tusinder af marokkanere tog mod det spanske territorium.

Det skulle være et forsøg på politisk afpresning og en hævnaktion, efter at Spanien til Marokkos store vrede havde tilbudt en mand, som marokkanerne betragter som terrorist, behandling for COVID-19 på et spansk hospital.

Der var tale om den 73-årige Brahim Ghali, leder af uafhængighedsbevægelsen Polisario, som kæmper imod Marokkos kontrol over Vestsahara, en tidligere spansk koloni.

Udenrigsministeriet i Rabat kritiserede skarpt Spaniens gestus over for oprørslederen og advarede om, at det ville få konsekvenser. Og det gjorde det så på grænsen mellem Marokko og Ceuta.

Marokkos myndigheder bruger migration som et politisk våben. De vil skabe en panik i den spanske befolkning, så det kan lægge et politisk pres på den spanske regering og hjælpe marokkanerne til at opnå politiske resultater, siger Ruth Ferrero-Turrión, politolog med fokus på migration ved Complutense Universitet i Madrid. Generelt har den spanske offentlighed været positivt stemt over for indvandring, men når de ser tv-billeder af tusindvis af folk, som trænger ind i Spanien, så truer det med at blive et enormt og eksplosivt politisk emne.

Endemålet for Rabat er at få Spanien og EU til at bakke op om Marokkos krav på Vestsahara, og midlet er at lægge pres på regeringen i Madrid ved at skræmme den spanske befolkning med en migrationsbølge.

Manøvren har presset indvandring helt op øverst på den spanske politiske dagsorden, hvilket er til den mere indvandrerkritiske højrefløjs fordel.

Marokkanerne ved, at der for tiden er stor splid internt i den spanske regering – også at højrefløjsoppositionen står stadigt stærkere – og ved sine handlinger er marokkanerne med til at styrke opbakningen til centrum-højre og det ekstreme højre i Spanien.

***

Så er der bare at gentage at vold og tortur er forbudt og forkert. Og at det strider mod internationale konventioner, EU-lov og national lovgivning at smide folk ud, uden at de har fået deres ansøgning om asyl behandlet. Tilsyneladende accepterer danskere situationen – der er en uhyggelig mangel på kritik af den vold der i frontliniestaterne bliver udøvet i vores navn.

Informations artikel findes her:

information.dk/udland/2021/06/spanien-kendes-flygtningevenlige-politik-bryder-landet-aabent-flygtningekonventionen?lst_frnt

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s