POSTKORT SOM POLITISK KOMMUNIKATION

I 1976 begyndte jeg at udsende politiske postkort.

Det første var Erhard Jacobsen, en af tidens markante politikere, der som socialdemokrat jagtede røde lejesvende i Danmarks Radio, men som efter han i 1973 havde forladt Socialdemokratiet kunne udtale sig skarpt om sit gamle parti. 4. december 1976 karakteriserede han i Folketinget den socialdemokratiske regerings August- og Decemberforlig som værende mindst lige som meget som det, Venstre nogen sinde havde kunnet opnå ved sit forslag i 1973 om pris- og lønpause. Jeg siger: mindst lige så meget. Jeg tror, det er mere, når jeg betænker folketingets sammensætning dengang, når jeg betænker, at Venstre ikke ville have fået Socialdemokratiet med og derfor ville have mødt tifold protest ude fra arbejdspladserne.   

Den rabiate Jacobsen havde sagt noget vigtigt om Socialdemokratiet. Jeg fotograferede ham fra tv-skærmen og klippede hans ord ud af Folketingstidende. Ordene og 8 forskellige portrætfotos blev til mine første otte postkort.

Året efter udtalte den københavnske borgmester Pelle Jarmer sig gentagne gange så latterligt under en konflikt på daginstitutionsområdet så jeg måtte lave otte nye postkort: et reklamebillede fra en blepakke forsynede jeg med daterede Jarmercitater og overskriften JAMMERLIGT. Alt trykt med babyblåt på præget karton.

På en halv snes år lavede jeg omkring hundrede forskellige postkort; fra 1978 udkom mine billed-tekst-montager som både postkort og plakat. Det var politik lige til døren. Kort – og skarpt.

Per Sørensen, Danmarks måske største postkortkender og -samler, har præsenteret 25.000 forskellige, ældre danske postkort på sin hjemmeside, som kan findes her:

http://www.piaper.dk/postkortkunstnere/Postkortkunstnere_hovedside.htm

Nu har han i stor opsætning tilføjet mine postkort, som hører til blandt de yngste i hans samling.

På sin hjemmeside skriver Per Sørensen bl.a.:

På denne hjemmeside er det altid de danske tegneres arbejder, der vises; men det har været meget vigtigt for mig at vise disse, fantastiske samfundshistoriske postkort – produceret af en fremragende grafiker i sidste del af 1970´erne og begyndelsen af 1980´erne. Hvorfor lavede Mikael Witte postkort? Svaret var enkelt. Der var ikke råd til at lave plakater i begyndelsen; men postkort, det var meget billigere at fremstille. “Jeg lavede postkort, som plakaterne skulle have set ud.” siger Mikael Witte. Der blev udgivet kataloger med postkortene og plakater. Disse solgtes i bogcafeer – Postkort 1 krone og plakater 5 kr. Alle postkort er nummererede, og der er ca. 70 stk. i antal. Disse postkort er i dag sjældne, fordi oplagene kun var på omkring 200 stk. i begyndelsen. Fra ca. nummer 25 hævedes oplaget til 2000 stk.

Mange af postkortene kom også som plakater, dog er de følgende numre kun kommet som postkort og ikke som plakater: Nr. 1-2-5-6-7-13-14-15-17-20-21-23-24.

Ligeledes, på følgende måde, vil den opmærksomme seer opdage, der er sprunget nogle numre over. Det er, fordi disse kun er kommet som plakater og ikke som postkort. Det drejer sig om følgende numre: Nr. 37-38-40-41-42-43-44-45-47-58-59-62-63-64-65-68-70-71-72-73-74-75-76-81-83.

Senere har Mikael Witte lavet mange andre ting, været forfatter på over 40 bøger, været skribent på aviser, været rejseleder og meget mere.

Her vil jeg gerne benytte lejligheden til at sige Mikael Witte mange tak for venlig imødekommenhed – og for muligheden for at vise disse fantastiske postkort fra en spændende samfundskritisk tid i vores historie.

Siden med mine postkort kan findes her:

https://www.piaper.dk/postkortkunstnere/Postkortkunstnere/Mikael_Witte/Mikael_Witte.htm

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s