DANMARKS HEMMELIGE KORT

Lars Findsen, chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, sidder bag tremmer i Hillerød Arrest sigtet for overtrædelse af Straffelovens § 109 – den strengeste spionparagraf. Han har tidligere været chef for Politiets Efterretningstjeneste og departementchef i Forsvarsministeriet, men blev 21. august 2020 – sammen med to andre ledende medarbejdere – fritaget for tjeneste og hjemsendt med øjeblikkelig virkning. Findsen har argumenteret for åbenhed i politi og forsvar – måske det har virket som en trussel mod PET, der med en hemmelig taskforce har overvåget ham og reageret på hans åbenmundethed ved at sende ham i retning af en historisk retssag om landsforræderi. Hvordan dommen falder ud kan ingen vide, for det meste i sagen er mørklagt bag byrettens dobbeltlukkede døre, og sagen opbevares i metalkasser med to hængelåse.

Claus Hjort Frederiksen, forhenværende forsvarsminister, er også sigtet for overtrædelse af Straffelovens § 109, men er ikke varetægtsfængslet. Sigtelsen blev rejst kort efter han i december 2021 på tv havde fortalt, at statsminister Poul Nyrup Rasmussen og præsident Bill Clinton i 1990’erne havde indgået en aftale om at den amerikanske efterretningstjeneste National Security Agency NSA kunne udnytte danske internetkabler til at spionere mod andre lande og andre landes statsborgere. Det eneste eksemplar af aftalen ligger i et pengeskab i Kastellet hvor skiftende danske forsvarsministre bliver bedt om at skrive under på at de kender hemmeligheden. Hjort Frederiksen hævdede at NSA ikke måtte aflytte danskere eller trække oplysninger fra danske statsborgere men erkendte at der skete videregivelse af danske mobilnumre eller ip-adresser til NSA. Fordi der står en dansk ip-adresse i en efterretning, er det ikke sådan, at vi fiser efter folk, forsøgte han at berolige seerne.

Straffelovens § 109, som de er sigtet efter, kaldes landsforræderiparagraffen og stammer fra 1866; den omtales som den hårde spionparagraf  og har en straframme på 12 år. Paragraffen er hidtil kun blevet brugt mod Jörg Meyer, en østtysk spion som blev straffet for at have charmeret en dansk kvinde til at blive studentermedhjælper i Danmarks Udenrigsministeriums Energikontor så hun kunne smugle dokumenter – så vidt vides – om Danmarks position under energipolitiske drøftelser i EF ud af Ministeriet, så Meyer kunne sende dem til DDR. Efter at have siddet isolationsfængslet i 11 måneder blev han idømt 6 års fængsel for spionage til fordel for DDR og blev flyttet til afsoning i en mindre celle i Hillerød Arrest, hvilket virkede yderligt isolerende. Han fik sin dom stadfæstet af Højesteret i 1980, men blev i 1981 benådet af justitsminister Ole Espersen som led i en større international fangebytning i den kolde krigstid med Østblok og Vestblok som definerende poler adskilt af jerntæppet.

I 2013 afslørede Edward Snowden, en amerikansk efterretningsekspert, at National Security Agency systematisk overvågede såvel amerikanske som udenlandske borgere. Efterretningssamarbejdet foregik oprindelig mellem Five Eyes (USA,Canada, Storbritannien, Australien og New Zealand) men blev udvidet til at omfatte de fleste vesteuropæiske lande. Angiveligt blev det fastlagt at systemet ikke måtte bruges til overvågning af landets egne borgere – men kun til overvågning af andre landes borgere.

Da internetkabler krydser Danmark – for gennem søkabler at nå servere i andre lande – er der optimale muligheder for tapning af informationer. Således kunne National Security Agency udnytte Forsvarets Efterretningstjeneste til at spionere mod tyske toppolitikere som forbundskansler Angela Merkel, udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier og oppositionsleder Peer Steinbrück. Det dansk-amerikanske samarbejde førte også til aflytning af andre EU-politikere uden at navne på disse højtplacerede politikere og embedsmænd i Sverige, Norge og Frankrig blev nævnt i konklusionen på en intern undersøgelse i Forsvarets Efterretningstjeneste i maj 2015.

Danmark skulle altså være med til at overvåge toppolitikere og -embedsmænd i Danmarks europæiske samarbejdspartnere til fordel for USAs efterretningstjeneste. Europæiske graverjournalister har kortlagt det elektroniske netværk, og efterfølgende er danske journalister og redaktører blevet kaldt til samtale med Politiets Efterretningstjeneste.

At Danmarks militære spionchef ytrer sig om aflytningen og at Danmarks forhenværende forsvarsminister bekræfter denne, skal straffes, mener PETs chef Finn Borch Andersen. Borgerne skal holdes i uvidenhed, offentlige chefer skal mærke mundkurven og NSA skal have et håndgribeligt bevis på dansk underdanighed. Med begge klør holder den amerikanske ørn godt fast i den store nøgle.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s