SANDHED ER KRIGENS FØRSTE OFFER

Jeg har aldrig læst de russiske statsmedier Russia Today eller Sputnik. Men EU-Kommissionens præsident Ursula von Der Leyen må have gjort det, for hun er citeret for: Russia Today og Sputnik, lige såvel som deres datterselskaber, vil ikke længere være i stand til at sprede deres løgne, der retfærdiggør Putins krig, og som sår splittelse i vores union. Så vi er i gang med at udvikle værtøjer, der udelukker deres giftige og skadelige misinformation om Europa.

Det er muligt at Russia Today og Sputnik spreder løgne. Det er sandsynligt. Formodentlig sikkert. Men hvordan kan vi vide det, hvis disse medier forbydes i EU? Det er ofte sagt at i krigstid er sandheden det første offer. Det kan være svært at se forskel på, hvad der er sandt og falsk.

Men hvordan skal vi kunne forstå russere – det store befolkningsflertal lader til endnu at bakke Putin op – hvis vi ikke har mulighed for at læse, høre, vide hvad der udbredes af russiske statsmedier?

Russiske myndigheder har ad flere omgange indskærpet, hvordan medier skal dække krigen i Ukraine. Brydes reglerne, så kan det koste modigt demonstrerende borgere, skrivende journalister og redaktører 15 års fængsel. Censur af værste skuffe når man tænker på hvordan et russisk fængsel kan være.

Men når EU-Kommissionspræsident Ursula von Der Leyen vil forbyde russiske statsmediers løgne så griber hun til samme redskaber som Putin! Spejlingen er tragisk og har som konsekvens at vi hverken kan se, høre eller tale. I al fald ikke samtale. Og samtale er nødvendig, selvom samtalepartneren er grusom. Samtale og anerkendelse af modpartens positioner er forudsætning for nedtrapning af konflikter. Også efter Putins rædselsfulde angreb på Ukraine er en forhandlingsvej nødvendig.

Vi bør vide hvad der udbredes i russiske statsmedier så vi bedre kan forstå russere: Hvad bliver de præsenteret for og hvad mener de. Lad andre journalister faktatjekke disse medier – selvom det er svært når kritiske journalister også er på flugt.

Tine Johansen, formand i Dansk Journalistforbund, kommenterede EUs forbud mod de russiske medier: Jeg synes, de skal tænke sig om. Man skal passe på ikke at bekæmpe ondt med ondt. Jeg forstår virkelig godt fristelsen til at ty til den sanktion, men jeg synes ikke, at svaret er det rigtige.

Putins krigsførelse har overskredet krigens love – absurd at der findes love der foreskriver hvordan man lovligt kan føre krig – og er blevet til krigsforbrydelser. Flere våben løser ikke krigens helvede men øger lidelser og død. Det ved man også i NATO.

Økonomiske sanktioner mod Rusland er afgørende. De er ubehagelige for Putins mafiøse oligarker – der har gemt deres formuer i bl.a. London – men at forbyde russiske statsmedier i EU generer dem ikke. Økonomiske sanktioner vil ramme den russiske befolkning hårdt og rubelen er styrtdykket og den kurs vil nok fortsætte med omfattende konsekvenser for befolkningsflertallet. Også vi i EU vil blive ramt når der lukkes for russisk gas og olie. Det bliver både koldt og dyrt. Men det er nødvendigt.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s