DESERTØRERNES PLADS

Russere der nægter at kæmpe Putins krig i Ukraine, russere der kritiserer Putins politik og russere der kalder Putins angreb på og krig i Ukraine for angreb på og krig i Ukraine risikerer langvarige straffe – ja de risikerer livet fordi de nægter at støtte eller udkæmpe Putins krig.

Derfor skal vi også beskytte russiske kritikere og desertører – og der er flere end de journalister, balletdansere og musikere der i en rædselsfuld situation er blevet internationale stjerner. Der er også russiske kritikere og desertører der siger fra uden at blive citeret, kritikere som har haft mulighed for at flygte ud af Rusland. Men de har svært ved at slippe ind i EU, for de bliver mødt med EUs visumkrav, stramme asylregler og hårde grænseovergange med pigtråd og hunde.

Kan du bevise at du er personligt forfulgt, lyder spørgsmål til de der flygter fra Putins rædsler og forbrydelser. Det kan være livsfarligt at ville ud af Rusland nu fordi man nægter at deltage i Putins krigsforbrydelser.

Også disse regimekritikere og desertører har krav på vores beskyttelse. Folketinget har vedtaget en særlov der beskytter ukrainere, men hvordan stiller den de russere der nægter at slå andre mennesker ihjel.

Juraprofessor Jens Vedsted-Hansen citeres i Information (17.3.) for at flygtninge fra Belarus og Rusland i hvert fald skal have muligheden for at komme til EU og søge asyl. Det er i praksis meget vanskeligt i dag, selv om en hel del mennesker fra disse to lande formentlig ville opfylde betingelserne for at få asyl, hvis de fik mulighed for at anmode om det.

New York Times skrev (13.3.) at titusinder af russere er flygtet til Istanbul, siden Rusland invaderede Ukraine. I vrede over hvad de betragter som en forbryderisk krig og i frygt for at blive indkaldt eller med risikoen for lukkede grænser. Nogle frygter at blive anholdt som følge af de vidtgående nye russiske love, hvor det kan give op til 15 års fængsel at bruge ordene ’krig’ og ’invasion’ om situationen i Ukraine.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye skal forholde sig til at den selektive flygtningepolitik er diskrimerende.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s