EN FORFÆRDELIG FORBRYDELSE

Klokken lidt i ni om morgenen dagen efter invasionen af Ukraine skrev lederen af Center for strategi ved Det Russiske Videnskabelige Akademi – som i flere år har rådgivet udenrigsministeriet i forbindelse med forhandlingerne om en fredelig løsning på konflikten mellem Rusland og Ukraine i den østlige del af landet – alligevel et opslag på Twitter, hvor han kritiserede Vladimir Putins beslutning om at invadere nabolandet:

»Mit land begår i Ukraine en forfærdelig forbrydelse, som ikke kan forsvares,« skrev Sergej Utkin og afviste Putins henvisning til FN’s artikel 51 om retten til »selvforsvar« som begrundelse for krigen. Den var »latterlig« og et udtryk for »talen udenom«, skrev han.

Sergej Utkin er tilknyttet tænketanken Russian International Affairs Council, som det russiske udenrigsministerium var en af initiativtagerne til, og har i 20 år analyseret europæisk sikkerhed og forholdet mellem Rusland og NATO. Han har været en del af en gruppe eksperter, som har rådgivet udenrigsministeriet om konflikten i det østlige Ukraine, og i dialog med ukrainske kolleger har han helt indtil krigens begyndelse for tre uger siden arbejdet på at skabe rammerne for en fredelig løsning.

»Så jeg kunne ikke forblive tavs og undlade at reagere. Det havde direkte relation til alt det, jeg har arbejdet på – og alt det faldt sammen som et korthus.«

Citeret efter Otto Lerche Kristiansen i Information 19. marts 2022. Læs hele artiklen her:

https://www.information.dk/moti/2022/03/russisk-politolog-land-begaar-ukraine-forfaerdelig-forbrydelse-kan-forsvares

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s