GUANTÁNAMO I EUROPA

Samtidig med at EU-medlemslandet Polen tager imod mange flygtninge fra Ukraine bliver flygtninge fra Irak og Afghanistan, der har krydset grænsen mellem Belarus og Polen, behandlet umenneskeligt af polske vagter.

Ikke engang som dyr. De fik én til at føle sig værdiløs, lige som et insekt. Nogle af dem virkede stolte af, at vi sammenlignede stedet med Guantánamo. Når vi kom ind, sagde de: Velkomme til Guantánamo!, siger en asylansøger fra Syrien, der har boet i et flygtningecenter, ifølge Amnestys nye rapport.

Politiken skriver (12.4.) at den polske udgave af Guantánamo er placeret ved en militærbase, hvor der bliver afholdt skudtræning, er helikopteroverflyvninger og kører tungt armerede køretøjer. Asylansøgere her og i andre detentionscentre i Polen beretter om at være stuvet sammen 24 mennesker på et lille værelse med begrænset adgang til telefon og lægehjælp. Nogle må kun gå ud en time om dagen.

Martin Lemberg-Pedersen, chef for politik og samfund i Amnesty International, citeres af Politiken for hvordan ikke-ukrainere behandles: tvangsbedøvelse, tæsk og tortur med strømpistoler for at få folk til at underskrive udrejsedokumenter, dem, der er døde af kulde, og dem, hvis lemmer har måttet amputeres på grund af forfrysninger.

Den polske ambassade skriver ifølge Politiken at Polen overholder alle asylprocedurer efter EU’s regler både ved den polsk-belarusiske grænse og ved den polsk-ukrainske grænse.

Folketinget vedtog 16. marts Ukrainer-særloven, der tillader forskelsbehandling af mennesker der flygter fra alverdens hæsligheder. Der er dem fra Ukraine og så er der alle de andre. Amnestys rapport om Polen afslører umenneskelighed, men diskrimination er også vedtaget af Folketinget.

Det er umenneskeligt på en rædsom baggrund.

Amnesty Internationals rapport (11.4.22) findes her

https://amnesty.org.pl/wp-content/uploads/2022/04/Amnesty-report-POLAND-CRUELTY-NOT-COMPASSION-AT-EUROPES-OTHER-BORDERS.pdf?smclient=923ffe2e-138d-4b2a-bbde-2511e5d4c666

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s