Mikael Witte

født 1952 i Sønderborg, døbt Mikael Witte Jensen, men opgav i 1975 navnet Jensen.

Opvokset i Flensborg, arbejdede som 13-årig med linoleum- og træsnit, senere med raderinger og silketryk samt keramik og skulptur.

Valgt som den første elevrådsformand på Duborg-Skolen, hvor han i 1971 tog en dansk-tysk anerkendt matematisk-naturvidenskabelig studentereksamen.

Flyttede til Aarhus og begyndte i 1971 at studere på Institut for Statskundskab, men opgav studiet i 1979 og har ikke taget andre uddannelser.

I 1972 medstifter af Forlaget Modtryk, i 1975 af Socialistisk Bogklub og i 1976 af Selskabet for smukkere Byfornyelse. Redaktør på Husets Forlag og programredaktør på Litteraturen på Scenen. Medstifter i 1980 af Komiteen til Ytringsfrihedens Værn. Fra 2000 medlem af Folketingets Styregruppe vedrørende opfølgning af grundlovskonferencen. Fra 2004 domsmand ved Retten i Aarhus.

Efter stiftelsen af Selskabet for smukkere Byfornyelse – som fik undertitlen Organ for politisk æstetik og æstetisk politik – fremstillede han flere end 200 plakater, postkort og klistermærker: billigt til salg og synlige i gadebilledet. De skulle vække tilskuerens nysgerrighed, få vedkommende til at tænke selv og reagere med andre.

Hans bedst kendte plakat er Danske svin er sunde / de strutter af penicillin, der udkom i flere udgaver samt på engelsk, tysk, japansk og sønderjysk. Efter den var blevet forbudt af Vestre Landsret blev den lovliggjort af Højesteret. Hans bedst kendte tekstildesign er bøllehatten Mit værn mod Barsebäck; hans bedst kendte banklukning er af Handelsbanken i Aarhus; hans bedst kendte digtsamling er Socialisme er til for menneskene, som Dansk Forfatterforening forsøgte at få stoppet; hans bedst kendte landkort er Atomvåben kender ingen grænser med oplysninger om atomraketter nær den danske grænse; hans bedst kendte klistermærke er Når jeg hører ordet kultur starter jeg cementkanonen, som han klistrede på Musikhus Aarhus umiddelbart før dronningen skulle indvi det; hans bedst kendte danske udklædning er den konservative kittel anvendt i dagslys i Ålborg under opklistring af plakaten Nærdemokratiet er demokratiets værste fjende X KONSERVATIVT;  hans bedst kendte kalender er 1984-kalender for medlemmer af Dansk Politiforbund; hans bedst kendte bærepose bærer teksten Poesi er ikke til at bære; hans bedst kendte rejsebog er Mexicofeber; hans bedst kendte udenlandske udklædning er de amerikanske læderhalses gallauniform anvendt under besøg i Dimitrovs Mausoleum i Sofia i Bulgarien før kommunistpartistyrets fald; hans bedst kendte radioserie er Afghanske Stemmer; hans bedst kendte avisgrafik er Dagbladet Informations kulørte forårskampagne Det ser ikke helt sort ud; hans bedst kendte langdigt er Lille Peter Edderkop i Den danske Bank; hans bedst kendte radioføljeton for børn er Partyline; hans bedste kendte roman er Den kinesiske æske; hans bedst kendte omdøbning er Burgplatz i Flensborg som blev navngivet Platz der Deserteure; hans bedst kendte installation er Jeg elsker at gå til tandlæge; hans bedst kendte udstillingsåbning er af ULUS Åbent Krigsatelier; hans bedst kendte lovforslag er Forslag til Danmarks grundlov – om menneskerettighedernes republik; hans bedst kendte afsløring af efterretningstjenester er STASIs overvågning af ham for hans litterære forbindelser i DDR; hans mest populære foredrag har titlen Hvad er et godt børneliv?; hans bedst kendte film er De sagde Gud havde sendt et brev – en film om tidligere børnesoldater i Burundi; hans bedst kendte møde med dronning Margrethe fandt sted i Mexicos jungle; hans længste bog er Verden ifølge aztekere og inkaer: Myter og historier fra Mexico og Peru. Udvalgt, oversat, genfortalt og kommenteret: 1016 sider i to bind; udsendt i en dansk og i en engelsk udgave; hans længstvarende udstilling er Mexicansk Kunsthåndværkmuseum, der har holdt døgnåbent på denne blog under hele CORONA-nedlukningen. Han har udstillet i lygtepæle, på husmure, biblioteker, gallerier, kunstforeninger og museer inkl. Nationalmuseet; et udvalg af hans plakater er permanent udstillet på Dansk Plakatmuseum i Den gamle By i Aarhus.

I 1973 rejste han som medlem af Dansk-Cubansk Forening til Cuba for at arbejde i en international solidaritetslejr. I 1983 rejste han til Mexico, som han også besøgte i 1985. Siden fulgte flere rejser til Kina, Pakistan og Burundi. Fra 2007 til 2016 ledte han rundrejser for Nyhavn Rejser i Mexico/Guatemala/Honduras, Peru, Kina samt Argentina/Uruguay/Chile.

Siden 1975 har han fået udgivet 40 bøger om kunst og politik – og det ind i mellem. Han har holdt foredrag, skrevet i aviser og tidsskrifter, lavet radio og film, optrådt på tv og var opstillet som folketingskandidat for Enhedslisten 1999-2001.

add another page.